Ceaiul verde si cafeaua reduc riscul de accident cerebrovascular

Un studiu realizat de cercetatorii japonezi arata ca o ceasca de cafea pe zi, sau mai multe de ceai verde pe zi sunt suficiente pentru a scadea riscul de accident vascular cerebral. Rezultatele au fost publicate in revista Stroke si indica o scadere de  20 de procente a riscului de accident cerebrovascular. De remarcat faptul ca japonezii nu consuma cafea decofeinizata. In ceea ce priveste ceaiul verde, doar persoanele care consuma zilnic cel putin doua pana la trei cesti prezinta o reducere a riscului de 14%. La patru cesti de ceai verde consumate pe zi, benficiul este si mai semnificativ deoarece riscul de a suferi un accident cerebrovascular scade cu 20 de procente comparativ cu riscul inregistrat de cei care nu consuma.

Au fost necesari 18 ani pentru a finaliza acest studiu. Cu ajutorul chestionarelor completate in 1995 si in 1998, de 53.000 de femei si 47.000 de barbati japonezi, cu varste intre 45 si 74 de ani, cercetatorii au reusit sa determine consumul de cafea, ceai verde, tutun, alcool dar si stilul de viata. Cercetatorii au mai identificat si diversi parametri de sanatate pentru a putea verifica imediat ca efectele observate nu erau induse de alti factori decat ceaiul sau cafeaua. Cercetatorii au mai inregistrat si numarul de accidente cerebrale care s-au produs intre 1995 si 2007, pentru a cunoaste efectele bauturilor. Consumul zilnic de cafea sau ceai verde se traduce printr-o scadere semnificativa  de accidente cerebrale.

Elementul comul al ceaiului verde si cafelei este cafeina, numita si teina atunci cand se gaseste in ceai. Consumul de cafeina pe termen lung , prin efectul psihostimulant, imbunatateste profilul ponderal si posibil cel lipidic, care atunci cand nu au valori bune reprezinta factori favorizanti pentru  accidentele cerebrale. Derivatii polifenolici ai cafelei, care au un nivel si mai ridicat in ceaiul verde fata de ceiaul negru, au efecte antioxidante, captand radicalii liberi, responsabili printre altele de deteriorarea peretelui vascular. Numeroase studii sunt in curs  de desfasurare pentru a evalua  efectul polifenolilor ceaiului verde impotriva cancerului.

 

 

"
Scrie pe 2013-05-14 de Le Figaro Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul