Cel putin un american din 10 ia antidepresive

Cel putin un american din 10 cu varsta peste 12 ani ia antidepresive, o clasa de medicamente care a devenit  extrem de populara  in ultimii zeci de ani, sustin cercetatorii din Statele Unite. Antidepresivele reprezinta al treilea cel mai obisnuit medicament de catre americanii de toate varstele intre anii 2005 si 2008 si cel mai obisnuit medicament pentru cei cu varste intre 18 si 44 de ani.

Cercetatorii au analizat datele medicale a peste 12.000 de americani. Astfel, consumul de antidepresive in Statele Unite a ajuns la aproximativ 400 de procente intre anii 2005-2008, fata de   perioada 1988-1994. Cresterea a aparut ca urmare a aprobarii medicamentului Prozac sau fluoxetine, produs de compania Eli Lilly and Co, primul dintr-o clasa mai noua de antidepresive  cunoscute sub denumirea de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.

Conform studiului, probabilitatea ca femeile din Statele Unite ale Americii sa consume  antidepresive este de 2 ori mai mare comparativ cu barbatii, la fel si in cazul persoanele din rasa alba  fata de persoanele de culoare. Odata prescrise, multe persoane continua sa ia medicatia, datele raportului aratand ca 60 % dintre participantii la studiu luau antidepresive de 2 sau mai multi ani.

14  procente din americanii care luau antidepresive, folosisera medicamentele pentru 10 sau chiar mai multi ani. Pacientii care iau  astfel de medicamente, au primit  mai degraba prescriptia de la medicul pe care-l consulta de obicei, si nu de la un specialist in sanatate mintala.

Acelasi studiu a aratat ca mai putin de o treime din cei care iau un singur antidepresiv si mai putin de jumatate din cei care iau mai multe au  fost consultati de un specialist in sanatate mintala in decursul ultimului an.

Desi aparute pe piata pentru tratarea depresiei, cateva antidepresive sunt folosite pentru tratarea mai multor probleme, inclusiv problemele legate de anxietate, boala obsesiv compulsiva, bulimia, si chiar tulburarea de stres post-traumatic.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-10-20 de Reuters Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul