Celulele nervoase se refac in urma unui traumatism al coloanei (experiment pe sobolani)

Cercetatorii din Statele Unite declara ca au facut progrese pentru refacerea coloanei in urma traumatismelor la sobolani paralizati. Sobolanii si-au recapatat partial controlul asupra vezicii dupa o interventie in care au fost transplantate celule nervoase in coloana, in combinatie cu injectarea unui cocktail de substante. Studiul publicat in Journal of Neuroscience ar putea creste speranta pentru tratarea intr-o zi a pacientilor paralizati.

Dar specialistii britanici sustin ca vor fi necesari cativa ani de cercetare pana ce studiile pe oameni vor fi luate in considerare. Totusi, determinarea celulelor sa creasca si sa formeze noi conexiuni s-a dovedit neclara. O problema este aparitia cicatricilor ca raspuns al organismului in urma unui traumatism ce pare sa blocheze regenerarea celulara. Cercetatorii americani au realizat o interventie chirurgicala complexa pentru a transplanta celulele nervoase prelevate din coastele rozatoarelor in coloana vertebrala.

De asemenea, au folosit un adeziv special care favorizeaza regenerarea celulara impreuna cu o substanta care impiedica cicatrizarea in speranta de a incuraja regenerarea celulelor nervoase si conectarea acestora. S-a observat pentru prima data ca celule nervoase lezate pot sa se refaca pe suprafete extrem de mari (o lungime de 2 cm). Desi  sobolaniii nu si-au recapatat abilitatea de a merge  si-au recapatat intr-o anumita masura controlul asupra vezicii urinare si este pentru prima daca cand functia urinara este recuperata prin regenerare celulara in urma unor leziuni  severe ale coloanei.

"
Scrie pe 2013-06-26 de BBC Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul