Celulele stem salveaza viata unui copil

Premiera medicala in Romania: viata unui copil care sufera de talasemie majora va putea fi salvata prin intermediul unui transplant de celule stem, provenite de la sora lui.

Boala cu care a fost diagnosticat baiatul este o afectiune sanguina extrem de grava, insa, in urma transplantului de sange placentar, acesta isi poate reveni. Celulele stem au fost depuse in banca donatorilor chiar de mama lui.

Dupa cum arata dr. Florentina Vladareanu, medic primar la laboratorul de Diagnostic Hematologic, „diagnosticul este de talasemie majora, care este o anemie severa”. Aceasta a declarat pentru reporterii Antena 3 ca boala este una „cu transmitere ereditara si este dependenta de transfuzii de sange”.

Parintii micutului au cautat un donator timp de cativa ani, insa fara succes. „In momentul in care am aflat ca exista in Romania acest centru de recoltare de sange placentar, am fost interesati si ne-am gandit ca de aici poate sa vina salvarea lui”, a marturisit Magda Decu, mama baiatului.

O noua sansa


Astfel, parintii lui Vladut au adus pe lume un al doilea copil ca sa-l salveze pe primul. Decizia lor a fost una riscanta, pentru ca exista posibilitatea ca bebelusul sa mosteneasca si el boala parintilor. „Dumnezeu ne-a dat o mare sansa prin acest copil. Pe langa faptul ca este sanatoasa, este si perfect compatibila. Ce sansa uriasa!”, spune Magda Decu.

Transplantul care ii va salva viata baiatului a fost programat la sfarsitul anului si va fi realizat la o clinica din Italia. „Au fost recoltati circa 90 de mililitri de sange placentar. Numarul de celule este situat undeva in zona 60 ori 10 la puterea a saptea, adica ceva mai bine de sase miliarde de celule nucleate”, a precizat dr. Sergiu Habago, managerul companiei de recoltare a celulelor stem.

Potrivit dr. Habago, acesta este primul caz in care se solicita eliberarea unei unitati de sange placentar din banca privata. In ultimii 20 de ani, peste 20.000 de vieti au fost salvate prin transplantul cu grefe din celulele stem, recoltate la nastere si depuse in banci specializate.
Scrie pe 2010-06-16 de Antena 3 Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul