Cercetatorii asociaza colicele cu riscul de migrena

Colicele au fost dintotdeauna catalogate drept o problema gastrointestinala. Totusi, un studiu recent sugereaza o aosciere intre colice si migrena mai tarziu in viata. Studiul (publicat in Journal of the American Medical Association) care sugereaza aceasta relatiesi arata o probabilitate de sapte ori mai mare ca acei copii cu migrene sa fi avut colice, comparativ cu micutii care nu sufera de migrene. Colicele afecteaza aproape unul din cinci copii. De obicei sugarii cu colice plang mai bine de trei ore intr-o zi, in general pe la aceeasi ora, de aproximativ trei ori pe saptamana. Cauza exacta a colicelor reprezinta inca un mister, dar pana ce copilul implineste 12 saptamani, colicele dispar.

Studiul de fata a cuprins 208 copii cu varste intre 6 si 18 ani care au raportat migrene in trei spitale din Europa in perioada aprilie 2012 si iunie 2012. Grupul de control a fost constituit din 471 de copii din aceeasi grupa de varsta care au ajuns la spital pentru traumatisme minore in aceasi perioada si cu ajutorul chestionarelor s-a realizat un istoric pentru colice. Un alt studiu cu 120 de copii diagnosticati cu cefalee de tensiune (sensibilitate crescuta la durere) a fost realizat pentru a analiza particularitatea acestei relatii. Cercetatorii au constatat ca probabilitatea ca micii pacienti cu migrene sa fi suferit de colice este mai mare comparativ cu cei care nu aveau migrene, dar nu au putut stabili nicio relatie intre colice si cefaleea de tensiune.

Autorii sugereaza ca mai multe studii sunt necesare pentru a indentifica asocierea exacta intre migrena si colice, presupunand ca molecule ce contribuie la modularea activitatii senzoriale at putea fi implicata in aceasta asociere. Mai mult legatura dintre colice si migrena ara la baza un mecanism patogenic specific migrenelor cu sau fara aura. Printre caracteristicele migrenei, doar durerea pulsatila avea o frecventa mai mare la copii care au suferit de colice. Bebelusii cu colice ar putea avea o sensibilitate similara a terminatiilor nervului perivascular din stomac, desi aceasta ipoteza trebuie testata.

 

 

"
Scrie pe 2013-04-18 de Medical News Today Durerea si medicamente... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul