Cercetatorii au creat un nanoplasture pentru inima

Specialistii de la Universitatea Brown au creat un nanoplasture pentru inima, iar testele arata ca acesta reface zona afectata de un infarct.

Cand are loc un infarct, o portiune din inima moare.Celulele nervoase din peretele inimii si o anumita categorie de celule care au capacitatea de a se dilata si contracta in mod spontan  facand inima sa pulseze in sincron perfect, nu se mai refac. Solutia a fost oferita de naotehnologie unde s-a construit o grefa din nanofibre de carbon si un polimer, mai precis un nanoplasture sintetic.  Testele au aratat ca acesta a regenerat cardiomiocitele (celule din tesutul inimii). Altfel spus, s-a demonstrat ca o regiune distrusa a inimii poate fi readusa la viata.

Nanofibrele de carbon utilizate au un diametru cuprins intre 60 si 200 de nanometri si sunt conductori de electroni foarte eficienti, realizand acele conexiuni de care inima are nevoie pentru a realiza un ritm cardiac sustinut. Polimerul (acid polilactic-co-glicolic) a fost utilizat pentru a lipi aceste fibre intre ele. Pe fibre s-au implantat cardiomiocite (de 5 ori mai multe decat cele din tesut) care au colonizat suprafata dupa 4 ore, comparativ cu o mostra de control exclusiv din polimer.Dupa 5 zile densitatea suprafetei era de 6 ori mai mare decat a mostrei de control. De asemeni, densitatea neuronala s-a dublat dupa 4 zile.

Acest tip de sustinere este elastica si durabila adaptandu-se miscarilor tesutului inimii. Cercetatorii vor sa perfectioneze acest nanopatch pentru a simula ritmul inimii, sa dezvolte un model in vitro pentru a cerceta felul in care compozitia acestuia reactioneaza la  bataile inimii. De asemeni, vor sa vada daca aceste cardiomiocite ce se dezvolta pe acest suport au aceleasi proprietati ca si cele din tesutului inimii.

 

 

"
Scrie pe 2011-05-27 de Physorg Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul