Cercetatorii au descoperit ca un pahar de vin pe zi imbunatateste memoria la varstnici

Cercetatorii au descoperit ca un pahar de vin pe zi imbunatateste memoria la varstnici

Consumul moderat de alcool pare sa imbunatateasca memoria si abilitatile de invatare la persoanele in varsta, arata un studiu de lunga durata. Cercetatorii sustin ca beneficiile incep sa apara dupa varsta mijlocie. Nu toti varstnicii pot beneficia de pe urma consumului moderat de alcool, doar 80%  deoarece 20% sunt purtatorii genei APOE-e4, asociata bolii Alzheimer iar in cazul lor abilitatile cognitive regreseaza.

Exista cateva mecanisme care pot explica relatia dintre alcool si o mai buna capacitate de gandire. Este vorba de proprietatile antiinflamatorii ale alcoolului si de datele care arata un risc mai scazut  de dementa, accident cerebrovascular, boli coronariene si diabet tip 2 in cazul persoanelor care consuma alcool cu moderatie. 

 

La acest studiu au participat 619 pensionari cu varste intre 69 isi 92 de ani, ce faceau parte dintr-un program de monitorizare a sanatatii demarat in 1948. Au fost inregistrate informatii despre obiceiurile participantilor privind consumul de alcool dar si capacitatile cognitive incepand cu varsta a doua pana in prezent. Cercetatorii au descoperit ca efectele alcoolului erau in mare determinate de prezenta sau absenta variantei e4 a genei APOE, ce ajuta si la controlul colesterolului.

 

Pentru cei care nu erau purtatorii genei APOE-e4 dar si consumatori de alcool capacitatea de memorare si invatare erau superioara spre deosebire de capapacitatea celor care nu consumau alcool. Efectul protector era mai semnificativ in cazul celor care consumau intre 7 si 14 portii pe saptamana. Expertii recomanda moderatie, deoarece excesul de alcool poate exacerba problemele de sanatate, poate interfera cu medicatia, poate  provoca accidente prin cadere, poate duce la dementa sau depresie. Unii specialisti recomanda chiar evitarea alcoolului in cazul persoanelor in varsta.

 

 

"

Scrie pe 2013-09-30 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul