Cercetatorii au descoperit  mecanismul imunitar prin care stresul afecteaza sanatatea inimii

Cercetatorii au descoperit mecanismul imunitar prin care stresul afecteaza sanatatea inimii

Pentru prima data oamenii de stiinta au descoperit o legatura biologica directa intre stres si inflamatia vaselor de sange care poate duce la infarct. Se stia deja ca stresul pe termen lung  poate duce la infarct sau accident cerebrovascular, dar nu era cunoscut pe deplin acest proces. Stresul determina un mecanism care trimite un plus de adrenalina sa ajute inima sa pompeze sange si sa creasca fluxul sangelui pentru a ajuta organismul sa faca fata unei posibile amenintari.

Cercetarile recente sugereaza ca stresul supractiveaza sistemul imunitar, crescand nivelul globulelor albe si  cel al inflamatiei de la nivelul arterelor. Acest lucru poate crea probleme serioase daca arterele sunt deja ingrosate. Atunci cand arterele cu lezeiuni devin si mai inflamate, leziunile se agraveaza si se pot forma cheaguri, iar daca un cheag obtureaza artera, se va produce un infarct.

Pentru a explora impactul stresului asupra sistemului imunitar, cercetatorii de la Harvard Medical School, au fost analizate probele de sange de la 29 de rezidenti care lucrau intr-o sectie de terapie intensiva. Comparativ cu timpul liber, rezidentii au raportat o perceptie a stresului crescuta. Cand au fost comparate probele de sange prelevate in timpul serviciului cu cele prelevate in afara serviciului, s-a observat o crestere a nivelului globulelor albe. In plus, echipa de cercetate a constatat ca un medicament care inhiba celulele stem sa produce globule albe,  a impiedicat formarea placilor din artere.

 

 

 

"

Scrie pe 2014-06-25 de The Telegraph Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul