Cercetatorii au dezvoltat un test care  indica riscul reactivarii virusului hepatic B

Cercetatorii au dezvoltat un test care indica riscul reactivarii virusului hepatic B

Numeroase persoane infectate cu virusul hepatic B nu prezinta niciun simptom. Cercetatorii au descoperit  doi markeri sanguini care indica daca virusul va ramane mereu latent sau exista riscul  de a se reactiva intr-o zi. Hepatita B este o boala contagioasa, ce se poate transmite pe cale sexuala. 90% din persoanele afectate se vindeca complet, dar 10% vor suferi de hepatita cronica B. Pentru anumiti pacienti, functia ficatului este absolut normala si nivelul transaminazalor ramane la o valoare normala. Pentru marea majoritate a purtatorilor „asimptomatici”, evolutia bolii este adesea favorabila, virusul ramanand  latent.

 Totusi, pentru 20% dintre ei, hepatita B se poate reactiva si cauza leziuni importante la nivelul ficatului. Din pacate, tratamentul incepe uneori tarziu, deoarece nu sunt indicii ale reactivarii. Metoda combinata a celor doi markeri, al ADN-ului virusului si cel al antigenului viral HBs (AgHBs), permite de acum inainte identificarea pacientilor care prezinta un risc de reactivare de la prima consultatie. Aceasta metoda a fost deja  testata pe 129 de persoane afecta de o infectie asimptomatica cu virusul hepatitei B.

22 din 24 de pacienti aveau un prag AgHBs superior celui de 1000 unitati/ml si cel al ADN-ul viral peste 200 unitati/ml in momentul diagnosticului. Anul urmator, s-a produs o reactivare a virusului hepatic B.  Sensibilitatea acestui test este de 96%, sustin cercetatorii. Dozajul celor doi markeri este simplu si putin costisitor. In cazul depistarii riscului de reactivare a virusului, medicul poate monitoriza mai atent pacientul, spre exemplu analiza transaminazelor, la fiecare 3 luni, in loc de 6 sau 12 luni cum se practica la purtatorii cu virus inactiv. Hepatita B este a zecea cauza de mortalitate la nivel mondial. Intre 600.000 si un milion de persoane mor anual din cauza acestei maladii.

 

 

"

Scrie pe 2013-09-30 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul