Cercetatorii au identificat o legatura puternica intre bisfenol A si obezitate

 Copiii care au niveluri ridicate ale perturbatorului endocrin BPA prezinta de doua ori mai multe riscuri de a fi obezi, arata un studiu american. Printre factorii de risc ai obezitatii infantile, alimentatia prea bogata si lipsa exercitiului fizic sunt deja cunoscute, dar un studiu recent arata pentru prima data o legatura puternica intre prezenta bisfenolului A in urina copiilor si ricul obezitatii.

 

S-au identificat urme de BPA in probele de urina la 93% din Americani, dar acest studiu s-a concentrat intre 2003 si 2008 pe 2838 de tineri cu varste intre 6 si 19 ani. Participantii la studiu au fost impartiti in patru grupuri de la cei mai expusi la BPA (cu nivelurile cele mai ridicate ale substanei in urina) pana la cei mai putin expusi. Interpretarea statistica a aratat ca indiferent de mediul socio-economic si sex, copiii care faceau parte din grupul cu cea mai mare expunere la BPA prezentau de doua ori mai multe riscuri de a fi obezi decat cei din grupul cu cea mai mica expunere, 22% fata de 10%.

 

Dr. Leonardo Trasande,profesor de pediatrie la Universitatea din New York si coordonator al studiului a declarat ca trebuie sa ne interesam si de factorii de mediu ca fiind cel de-al treilea vector important in obezitate, dupa alimentatia nesanatoasa si activitatea fizica. Coordonatorul studiului a mai remarcat ca aceasta legatura inre BPA si obezitate a fot stabilita dor in cazul copiilor albi, pentru care nu exista momentan explicatie, dar intrevede o posibila cauza genetica.

 

Rezultatele studiului nu semnifica neaparat ca bisfenolul favorizeaza obezitatea in mod direct. De altfel, ar trebui luate in considerare si alte ipoteze: copiii obezi ar putea consuma mai multe alimente contaminate cu BPA, precum sucurile la doza, sau alimente care se reincalzesc la microunde. Exista posibilitatea ca bisfenolul A sa perturbe sistemul hormonal al copiilor astfel incat acesta nu mai reuseste sa echilibreze cantitatea de calorii ingerate cu cea a caloriilor consumate de catre organism.

"
Scrie pe 2012-09-20 de Le Figaro Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul