Cercetatorii japonezi au dezvoltat un film anticarie

Oamenii de stiinta au reusit sa puna la punct un film cristalin extrem de fin si subtire care poate reface smaltul dintilor. Cercetatorii japonezi sunt cei care au pus la punct un procedeu revolutionar care ar putea sa previna cariile si sa redea dintilor albul stralucitor. Echip profesorului Shigeki Hontsu, de la universitatea de biologie din Kinki (vestul Japoniei) a realizat un film ultra-fin, pe baza de hidroxiapatita, principalul compus mineral al smaltului dentar. Hidroxiapatita este deja utilizazata la protezele osoase pentru ameliorarea compatibilitatii dintre metal si os, dar pentru dinti, stadiile sunt in faza preliminara.

Acest film are grosime de 0,004 milimetri si este obtinut in vid cu ajutorul razelor laser proiectate pe hidroxiapatita. Molecule astfel proiectate ajung pe un bloc de sare incalzita si se cristalizeaza. Sarea se dizolva ulterior in apa, dupa care ramane un film extrem de fin, cristalin. Produsul obtinut este imediat recuperat pe o hartie filtru si apoi uscat. Aplicat pe dinte, acest film nu este vizibil. Pentru moment, inconvenientul major este ca durata necesara pentru ca filmul sa adere la suprafata dintelui ajunge si la o zi intreaga.

Echipa de cercetatori lucreaza in prezent pe dinti umani iar alte teste vor fi efectuate pe animale, a declarat prof. Shigeki Hontsu, care va testa acest produs pe proprii dinti. Perioada de timp necesara ca filmul anticarie sa fie utilizat in cadrul tratamentelor dentare este de 5 ani, in special pentru protectia dentinei, stratul care se gaseste sub smalt, si chiar pentru ultrasensibilitatea dintilor. Aceasta tehnologie este deja brevetata in Japonia si Coreea de Sud, iar in Statele Unite, Europa si China au fost demarate procedurile pentru omologare.

"
Scrie pe 2012-09-18 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul