Cercetatorii lucreaza la o noua metoda de depistare a cancerului ovarian

O noua metoda de screening pentru cancerul ovarian ar putea fi dezvoltata de cercetatorii americani. Tumorile din ovare sunt greu de depistat in stadii incipiente ceea ce inseamna ca poate fi prea tarziu pentru a fi tratate eficient atunci cand descoperite. Un studiu realizat pe un grup de 4051 de femei si publicat in revista Cancer, indica o metoda de identificare a pacientelor care necesita tratament. Un studiu de mai mare amploare in Marea Britanie va care se va in verdictul.

Exista o rata de supravietuire de pana la 90% atunci cand acesta este depistat in faza timpurie, comparativ cu mai putin  de 30% daca este depistat in stadiu tarziu. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, simptomele precum durere pelvina si abdominala sau balonare care persista, sunt puse pe seama altor afectiuni banale iar tumora ramane nedepistata. Cercetatorii stiu deja ca nivelurile ridicate ale unei proteine din sange, numita CA125 sunt adesea asociate cu acest tip de cancer, dar nu in toate cazurile, astfel nivelurile mari se pot inregistreaza si la paciente sanatoase, in timp ce unele deja diagnosticate pot avea niveluri normale de CA125.

Cercetatorii testeaza posibilitatea utilizarii  testului de sange pentru a selecta pacientele din grupul de risc pe baza nivelurilor de CA125. In loc de a trimite direct la operatie pacientele cu risc scazut, acestea sunt testate din nou in decurs de un an, cele cu risc mediu dupa trei luni iar cele cu risc mare vor fi examinate cu ajutorul unei ecografii cu ultrasunete pentru depistarea tumorii. Studiul a monitorizat timp de 11 ani un grup de femei la post-menopauza.  10 femei au urmat o interventie chirurgicala pe baza ecografiei cu ultrasunete si toate cazurile de cancer ovarian au fost depistate in stadiu incipient. Depistarea timpurie este cheia imbunatatirii ratei de supravietuire.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-08-26 de BBC Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul