Cercetatorii sustin ca cel mai propice moment al zilei pentru o cafea este la 10:30 AM

Cercetatorii sustin ca cel mai propice moment al zilei pentru o cafea este la 10:30 AM

Pentru a beneficia de cafeina din cafea, cercetatorii ne recomanda sa savuram cafea de dimineata in intervalul orar 09:30-11:30 AM. Se pare ca o ceasca de cafea dimineata, imediat dupa ce ne trezim este cea mai indicata petnru a ne incepe ziua in forma, dar oamenii de stiinta recomanda sa mai asteptam pana la ora 9:30. Aceasta recomandare se bazeaza pe faptul ca un hormon cheie, cortisol, responsabil cu reglarea ceasului biologic, interactioneaza cu cafeina si stimuleaza vigilenta.  

Nivelurile de cortisol cresc usor dupa trezire si sa raman ridicate cam o ora dupa, nivelul maxim fiind intre  8 si 9 AM. Steven Miller, (Uniformed Services University of the Health Sciences – Bethsda, Maryland)  sustine ca cel mai bine este sa consumam cafeaua dupa ce cortisolul atinge punctul maxim, cafeina stimuland secretia de cortisol. In cazul in care consumam cafea atunci cand nivelurile acestui hormon sunt inca in crestere, exista riscul ca persoanele care consuma zilnic cafea sa dezvolte toleranta la cafeina, ceea ce inseamna ca au nevoie destul de des de inca o cafea dimineata pentru a obtine acelasi efect.

Secretia de cortisol este asociata semnificativ cu nivelul de vigilenta iar nivelurile maxime pentru ritmul de 24 de ore  se inregistreaza in medie intre 8 si 9 AM. Nivelurile de cortisol cresc in situatii de stres, ajuta la conversia depozitelor de energie in glucoza pentru a fi folosite de celuele organismului. Oamenii de stiinta au mai observat ca acelasi hormon este responsabil de sincronizarea ritmurilor interne din organism. Astfel, nivelurile de cortisol cresc rapid imediat dupa ce ne trezim si raman ridicate pana la ora de la trezire.

 Alti cercetatori au descoperit ca o cafea dupa-amiaza  ne poate fi de ajutor in a evita deficitul de atentie care apare dupa un pranz copios. Totusi, momentul exact cand cafeaua de dimineata este cea mai eficienta variaza de la persoana la persoana, in functie de ciclul cortisolului si momentul in care se trezesc dimineata.

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-11-07 de The Telegraph Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul