Cinci plante care combat migrena si durerea de cap

Cinci plante care combat migrena si durerea de cap

Aproximativ una din doua persoane sufera de durere de cap cel putin o data pe an iar 10% din populatie par sa fie afectata de migrena in mod frecvent.  Daca durerile de cap sunt arareori grave, cauzele sunt multiple si pot fi asociate cu sinuzite, glaucom, reumatism, anemie. In cazul unei dureri de cap care dureaza mai bine de 48 de ore, este mai bine sa consultam medicul, mai ales daca suferim de hipertensiune.

Exista diverse forme de durere de cap. Cefaleea de tensiune se manifesta mai ales in zona fruntii si a cefei, in timp ce migrena, mai putin frecventa, se localizeaza in partea dreapta sau stanga a capului, fiind adesea precedata de stari de greata sau de oboseala. Adevarata migrena este adesea de origine familiala si afecteaza in special femeile.

Plantele bogate in cafeina precum ceaiul, cafeaua sunt adesea recomandate in cazul durerilor de cap. Astfel, o ceasca de cafea tare, de la primele simptome permite limitarea intensitatii migrenei. Un astfel de tratament functioneaza mai ales la consumatorii ocazionali de cafea. In schimb consumul regulat de cantitati mari de cafea sau alte produse care contin cafea nu amelioreaza  migrena si duc la o dependenta a carui sevraj provoaca dureri de cap.

Menta piperata, sub forma de ulei esential are efect asupra cefaleei de tensiune iar aceasta intrebuintare este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Agentia Europeana a Medicamentului. Studiile au demonstrat ca aplicarea repetata a uleiul esential de menta piperata pe frunte, tample, ceafa, lobii urechilor  este la fel de eficienta ca si paracetamolul, in doar 15 minute. Nu este recomandat in cazul femeilor insarcinate si copiilor mici.

Spilcute (Tanacetum parthenium) este o planta emblematica  pentru  migrena si durerea de cap, avand astfel de indicatii inca din secolul 19, sub forma de cataplasma. Permite reducerea frecventei si intensitatii simptomelor (durere, greata, sensibilitate  la lumina si zgomot, stari de voma). Planta poate fi utilizata sub forma de infuzie . Este contraindicata in cazul femeilor insarcinate si care alapteaza si copiilor.

Scoarta de salcie (Salix Alba) este considerata aspirina  naturala. Un analgezic renumit administrat pentru combaterea durerilor de cap, in special daca sunt acompaniate de febra. Poate fi folosita sub forma de decoct, gelule dar si extract. Este contraindicata in caz de ulcer si alergiile la antiinflamatoare nesteroidiene). Nu se administreaza femeilor insarcinate, care alapteaza, copiilor sub 18 ani, astmaticilor si persoanelor care sufera de afectiuni renale.

Fumarita (Fumaria officinalis).  Numerosi pacienti cred ca migrena provine din sfera hepatica, mai precis de la ficat si vezica biliara, desi aceasta asociere nu este dovedita stiintific. Totusi, fumarita este o planta care actioneaza asupra functiei hepatice  si care are proprietati specifice in cazul durerilor de cap si migrenelor (analgezic, antihistaminic si relaxant). Aceasta planta comuna poate fi utilizata sub forma de infuzie, gelule sau  tinctura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-05-14 de Le Point Durerea si medicamente... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul