Ciocolata neagra scade tensiunea arteriala

Consumul de ciocolata neagra este la fel de benefic pentru inima ca un antrenament de exercitii fizice de jumatate de ora.

Un nou studiu arata ca ciocolata neagra poate reduce riscul de infarct sau accident vascular cerebral cu pana 20 la suta. Efectul poate fi observat insa doar la persoanele care au deja hipertensiune arteriala.

Cercetatorii americani de la Universitatea din Adelaide au descoperit ca ciocolata neagra scade considerabil tensiunea arteriala la pacientii hipertensivci. Beneficiile consumului de ciocolata decurg din actiunea unor substante chimice numite flanavoli, care se gasesc in cantitati mari in boabele de cacao.

Aceste substante stimuleaza productia de oxid nitric endotelial, ce face ca vasele de sange sa se dilateze. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca alimentele bogate in flanavoli pot avea asupra tensiunii arteriale un efect echivalent cu cel obtinut dupa 30 de minute de exercitii fizice.

Indicata doar in cantitati reduse

Cu toate acestea, cercetatorii atrag atentia ca tratamentul cu medicamente impotriva hipertensiunii nu trebuie in nici un caz inlocuit cu o dieta pe baza de ciocolata. Acestia spun ca zaharul si grasimile continute de dulciuri pot dauna inimii.

„Un tratament pe termen lung cu ciocolata si bauturi preparate din cacao nu este practicabil si iese din discutie”, afirma dr. Karin Ried, unul din oamenii de stiinta care au facut descoperirea. „Totusi, in studiile clinice s-au obtinut rezultate contradictorii cu privire la efectele reale ale consumului de ciocolata asupra sanatatii”, precizeaza acesta.

Cercetatorul mai spune ca ciocolata neagra influenteaza tensiunea arteriala doar in cazul persoanelor hipertensive, ramanand fara efect la cele cu o tensiune normala. Studiul a fost publicat in jurnalul medical BMC Medicine.

„Noua cercetare este una interesanta, insa sunt necesare studii suplimentare pentru a se stabili daca nu cumva reducerea tensiunii arteriale este doar un efect pe termen scurt”, a declarat Mike Rich, directorul executiv al Asociatiei pentru Tensiunea Arteriala.

„Desigur, nu este nimic in neregula cu un desert ocazional, insa abuzul de dulciuri poate duce la ingrasare, care la randul sau creste tensiunea arteriala, astfel incat nu recomandam nimanui sa consume cantitati mari de ciocolata, fie ea si neagra”, a adaugat acesta."
Scrie pe 2010-06-30 de The Telegraph Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul