Cipsurile pe perioada sarcinii pot determina nasterea unui copil sub greutatea normala

Consumul unei cantitati mari de cipsuri si biscuiti pe perioada sarcinii poate influenta greutatea nou-nascutului la nastere, sub  medie, arata un studiu recent. Viitoarele mamici care au un consum ridicat de acrilamida, ce se gaseste in alimente si cafea – sunt mult mai expuse riscului de a da nastere unui copil cu circumferinta capului mai mica. Aceasta a fost asociata cu o dezvoltare neuronala intarziata in timp ce greutatatea la nastere sub medie a fost asociata cu efecte adverse asupra sanatatii atat in prima perioada a vietii  dar si pe masura ce copiii cresc.

Copiii ale caror mame aveau un consum de acrilamida era ridicat, aveau o greutate corporala la nastere cu 132 de grame mai mica, fata de copiii ale caror mame aveau un consum redus de acrilamida. Efectul cauzat de acrilamida este comparabil cu cel cauzat de fumat pe perioada sarcinii (greutate mai mica la nastere). De asemenea, dimensiunile capului erau cu pana la 0,33 centimetri mai mici.

Acrilamida este o substanta care se produce in mod natural in mancare, daca aceasta este bogata in amidon si preparata termic (cum ar fi coptul sau prajitul). Niveluri de acrilamida au fost identificate in preparatele gatite in casa dar si in cele procesate  (cipsurile, painea, cafeaua).

Cercetatorii au analizat obiceiurile alimentare ale unui grup de femei insarcinate (1100) intre 2006 si 2010 in Danemarca, Anglia, Grecia, Norvegia si Spania. Pe langa completarea unor chestionare cu privire la alimentatie in mod frecvent, cercetatorii au analizat si probe de sange prelevate din cordonul ombilical al fiecarui copil, acestea oferind informatii despre expunerea de acrilamida in  timpul ultimelor luni de sarcina.

O greutate corporala redusa la nastere se asociaza cu numeroase efecte adverse asupra sanatatii mai tarziu in viata, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare, dupa cum arata datele studiului. Mai mult, o circumferinta a capului mai mica a fost asociata cu dezvoltare neuronala intarziata, sustin cercetatorii.

Sfatul cercetatorilor care au realizat studiul este ca viitoarele mamici sa aiba o dieta echilibrata, sa reduca consumul de cipsuri si biscuiti, iar producatorii de alimente sa caute solutii pentru reducerea nivelului de acrilamida din produse.

 

"
Scrie pe 2012-10-26 de The Telegraph Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul