Colesterolul marit  se poate transmite de la mama la copii

Colesterolul marit se poate transmite de la mama la copii

Un studiu american a analizat datele clinice a trei generatii de participanti la Framingham Heart Study, lansat in 1948 pentru identificarea factorilor de risc in bolile cardiovasculare. Un nivel prea mare de al colesterolului poate fi in parte mostenit de la  mama, conform datelor studiului de mare amploare. De fapt, probabilitatea de hipercolesterolemie, adica nivelul ridicat de colesterol, este de 5 ori mai mare la copii cu mama care avea hipercolesterolemie (LDL) inainte de sarcina.

 Dr Michael Mendelson, cercetator la Spitalul de Copii din Boston (SUA) sustine ca nivelul colesterolului matern inainte de sarcina a fost asociat cu factori de risc importanti pentru bolile cardiovasculare la copii cand ajung la varsta adulta. Daca mama avea un nivel ridicat al colesterolului  inainte de sarcina, copiii sai erau de cinci ori mai expusi riscului de a avea tot un nivel ridicat al colesterolui LDL la varsta adulta. Dar, riscul de a dezvolta niveluri ridicate de colesterol nu este  pe deplin explicat de factorii genetici si stilul de viata.

Expunerea  in perioada intrauterina la un colesterol LDL marit poate avea efecte durabile in evolutia nivelului colesterolului chiar si zeci de ani mai tarziu. Inainte ca oamenii de stiinta ca gaseasca modalitati de combate a acestui mod de transmitere, obiceiurile unui stil de viata sanatos permit mentinerea colesterolului sub control. Practicati o activitate fizica regulata, consumati alimente privilegiind grasimile santoase, raportul fiind de ¼ grasimi saturate si ¾ grasimi poli-nesaturate si mono-nesaturate.

Hipercolesterolemia este un factor de risc major pentru maladia cardiaca si AVC. Poate conduce la o acumulare de placi pe peretele arterelor, ingustandu-le. Aceasta afectiune se numeste ateroscleroza si poate ingreuna circulatia sangelui. Datele acestui studiu au fost prezentate in cadrul Congresului Canadian de Sanatate Vasculara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-10-23 de Top Sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul