Colorarea tumorilor, o tehnica eficienta in chirurgia oncologica

Colorarea tumorilor in roz pentru a fi diferentiate este ultima tehnica aplicata pentru imbunatatirea reusitei interventiilor chirurgicale pentru indepartarea acestora, chirurgii avand astfel posibilitatea sa nu lezeze tesutul sanatos din jurul tumorii. Medicii testeaza tehnica in cadrul unui studiu clinic pe 60 de pacienti cu tumori cerebrale, dar spera ca vor putea aplica metoda si petru alte tipuri de cancer, precum cel mamar sau ovarian. Tumorile cerebrale sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de deces la pacientii sub 40 ani.

 Dr Colin Watts (universitatea Cambridge) a declarat ca numarul pacientilor diagnosticati cu tumori cerebrale este in crestere, desi rata de supravietuire este una din cele mai scazute din toate tipurile de cancer. Mai mult, Dr. Collin Watts sustine ca precizia este cruciala in momentul indepartarii acestor formatiuni tumorale. La nivelul creierului, mai ales in zonele care controleaza miscarea, un milimetru poate face diferenta, fie pacientul ramane cu disabilitati, fie pleaca pe picioarele sale din spital. In cadrul studiului, pacientii primesc cu cinci ore inainte de operatie o bautura ce contine un amino-acid numit 5-ALA si care ajuta la formarea de proteine din organism. Acest compus este convertit in cantitati mari ale unei proteine fluorescente de catre celulele canceroase (celulele sanatoase produc o cantitate mult mai mica din aceasta proteina).

Cand o lumina ultravioleta este aplicata pe aceste tumori in timpul operatiei, aceste tumori sunt luminate de o lumina roz, vizibila cu ochiul liber. Aceasta tehnica permita chirurgilor sa identifice cu precizie extremitatile neregulate ale tumorilor, iar studiile arata ca metoda permite identificarea unor tumori de 30 de ori mai mici decat cele indentificate cu ajutorul metodelor traditionale. In medie, s-au identificat 34 de tumori cu tehnica noua comparativ cu o medie de 7 tumori prin metodele standard. In locul tumorilor extirpate, chirurgii intorduc un chimioterapic ce elibereaza ulterior concentratii semnificative din acel medicament in tesutul inconjurator in urmatoarele 4 – 6 saptamani, distrugand celulele canceroase care au mai ramas.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2012-11-30 de Daily Mail Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul