Combinatia de grapefruit si anumite medicamente poate fi periculoasa

Mai multe medicamente eliberate cu prescriptie medicala au efecte adverse grave atunci cand sunt combinate cu grapefruit, iar numarul acestor medicamente ce interactioneaza cu fructul este in crestere. Paradoxal, intr-un alt studiu publicat tot in acest an, cercetatorii sugereau ca sucul de grapefruit pot ajuta medicamentele anti-cancer sa actioneze mai bine. Studiul de fata  este o analiza realizata de aceeasi experti care au constatat aceste interactii in decurs de 20 de ani, iar concluziile pot fi de ajutor medicilor pentru a intelege efectele secundare care apar in cazul consumului de grapefruit odata cu administrarea medicamentelor respective.

Majoritatea medicamentelor care interactioneaza cu fructul sunt medicamentele eliberate cu reteta  si trateaza de la afectiuni comune pana la cele severe. Intre 2008 si 2012, numarul medicamentelor ce pot interactiona cu fructul si cauza efecte adverse a crescut de la 17 la 43, o crestere medie de 6 medicamente pe an. Aceasta crestere este rezultatul introducerii de noi entitati chimice si formulari. Efectele secundare severe ce apar in urma combinatiei fructului cu anumite medicamente includ: insuficienta respiratorie, hemoragii gastrointestinale, suprimarea maduvei osoase la pacientii cu sistem imunitar scazut, toxicitate renala, insuficienta renala acuta, moarte subita.

Dupa cum arata noile dovezi, peste 85 de medicamente pot interactiona cu fructul si 43 pot avea efecte nocive. Portocalele de Sevilla,  lamaile verzi, fructele pomelo au  compusi activi, denumiti furanocumarine – substante care se gasesc in mod natural in grapefruit. Aceste substante inhiba ireversibil medicamentul prin metabolizarea enzimei CYP3A4, ce inactiveaza efectele la aproximativ jumatate din toate medicamentele. Medicamentele care interactioneaza cu aceste substante prezinta trei caracteristici: sunt administrate pe cale orala, detin o biodisponibilitate mica pana la medie (gradul de absorbtie al medicamentului oral in sange, nealterat).

Pentru medicamentele cu biodisponibilitate redusa, consumul unui singur grapefruit poate multiplica efectul medicamentului de cateva ori,  iar aceasta interactie poate avea loc indiferent daca fructul a fost consumat cu cateva ore inainte de administrarea orala a medicamentului. Asadar, o cantitate moderata de grapefruit poate avea un impact major asupra medicamentelor cu care interactioneaza si sunt administrate o data pe zi, indiferent de ora.

Administrarea regulata de medicamente poate creste riscul efectelor secundare. Spre exemplu, atunci cand Simvastin (o statina) este combintat cu un pahar de 200 ml de grapefruit, timp de 3 zile, duce la o concentratie sistematica de 330% a medicamentul in comparatie cu apa.

Adultii peste 45 de ani sunt cei mai frecventi cumparatori de grapefruit si se incadreaza si in categoria persoanelor carora li se prescriu medicamente. In cazul  persoanelor in varsta exista  o probabilitate mai mare de  a suferi efecte adverse fiind supusi unor concentratii de medicamente sistematice extreme.

"
Scrie pe 2012-11-28 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul