Compusii perfluorinati (PFC) asociati cu tulburari ale sistemului imunitar la copii

Copii expusi chimicalelor din ambalajele produselor alimentare si  textile ar putea afecta sistemul imunitar. Cercetatorii au constatat ca atunci cand concentratia de PFC creste in organism, sistemul imunitar este mai putin capabil sa mentina un mecanism de aparare impotriva microorganismelor.  PFC- urile sunt folosite in intreaga lume la ambalarea alimentelor si tratarea textilelor. Conform Agentiei de Protectia Mediului din Statele Unite acesti compusi sunt toxici pentru animalele de laborator, provocand tuburari de reproducere si dezvoltare dar si alte probleme de sanatate. Pana acum  nu au fost date care sa indice faptul ca PFC-urile ar reprezenta o amenintare pentru populatia umana. Noul studiu publicat in Journal  of the American Medical Association  este primul care asociaza acesti compusi cu probleme ale sistemului imunitar la copii. 

Studiul a monitorizat un grup de aproximativ  600 de copii din Insulele Feroe inainte de nastere si pana la varsta de 6 ani si au asociat nivelurile ridicate de PFC din sange cu rapsunsul la vaccinurile pentru tetanus si difterie. S-a constatat ca o dublare a nivelurilor unui compus din aceasta grupa PFC  numit acidul perfluoroctan sulfonic a corespuns cu scadere de 39 de procente a concentratiei  anticorpului pentru difterie la copii de 5 ani.

Rezultate similar au fost obtinute si pentru anticorpi pentru tetanus si difterie pe baza probelor de sange de la copii. La  varsta de 7 ani, spre exemplu dublarea nivelurilor de PFC au corespuns cu injumatatirea nivelurilor de anticorpi. De asemenea, copii  aveau mai putini anticorpi decat era necesar pentru a fi protejati impotriva infectiilor.

Autorul principal al studiului a declarat ca la varsta de 7 ani, adica la 2 ani dupa ultima imunizare, aproape 10% din copiii  care au luat parte la studiu erau sub nivelul normal,  asadar nu  vor mai   beneficia de protectie pentru mult timp.

"
Scrie pe 2012-01-25 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul