Consumatoarele de cafea sunt mai putin expuse riscului unei forme agresive de cancer mamar?

Se pare ca femeile care consuma zilnic o cantitate semnificativa de cafea pot sa reduca riscul de a dezvolta o anumita forma de cancer mamar, conform unui studiu realizat de cercetatorii suedezi.

Studiul asociaza consumul a cel putin 5 cesti de cafea pe zi cu o reducere a aparitiei tumorilor ER negative. Aceste tumori reprezinta una din cele mai agresive forme de cancer mamar si nu au receptori la estrogen.  Din pacate, nu s-a constatat  acelasi lucru la formele pozitive, cu receptori la estrogen.

Desi nu s-au identificat foarte multe detalii precum ce fel de cafea are acest efect, rolul protector al cafelei in cantitatile specificate este considerabil si nu dispare nici dupa ajustarea factorilor ce pot avea la randul lor un rol protector.

Studiul a analizat datele a 5929 de participante din Suedia, cu varste intre 50 si 74 de ani, dintre care jumatate sufereau de cancer de san. Datele furnizate de acestea se refereau la obiceiuri nutritionale, fumatul, consumul de bauturi alcoolice, activitatile fizice de rutina, incidenta cazurilor de cancer mamar in familie, indexul masei corporale, terapiile hormonale urmate, nivelul de educatie, si obiceiurile privind consumul de cafea.

Statistic s-a stabilit ca participantele care consumau 5 cesti de cafea pe zi prezentau un risc cu 33 pana la 57% mai mic de a dezvolta cancer ER negativ, comparativ cu cele care consumau mai putin de o cafea pe zi.

Desi asociarea este evidenta, nu s-a putut stabili si o relatie cauza-efect. Din acest motiv, cercetatorii sunt precauti in privinta beneficiului unui consum de 5 cafele pe zi, dar spera sa gaseasca substantele din cafea care au rol protector, iar apoi factorii chimici sa fie utilizati pentru tratarea pacientelor diagnosticate deja cu cancer mamar.

 

 

"
Scrie pe 2011-05-17 de Yahoo Health! Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul