Consumul de amfetamine poate creşte riscul bolii Parkinson

Un studiu recent arată  că cei care au consumat amfetamine, precum benzedrină şi dexedrină, prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson.Datele acestui studiu vor fi prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Academiei Americane de Neurologie din Honolulu, în perioada 9 - 16 aprilie 2011.

Benzedrina şi dexedrina sunt amfetamine adesea prescrise pentru cei care suferă de deficit de atenţie, tulburări de hiperactivitate, şi narcolepsie, o afecţiune care poate cauza stări de somnolenţă excesivă în timpul zilei, si episoade de somn ce intervin brusc. De asemeni, aceste două amfetamine sunt utilizate în tratamentul leziunilor traumatice ale creierului.

Studiul efectuat a implicat 66348 de participanţi, a căror evaluare a început încă din 1964 şi a continuat până în 1983, iar reevaluarea s-a efectuat în 1995. Vârsta medie a participanţilor la debutul studiului era de 36 de ani. Dintre participanţi, 1154 au  primit diagnosticul bolii Parkinson până la încheierea studiului.

Expunerea la amfetamină a fost determinată cu ajutorul a două întrebări: una, referitoare la consumul de medicamente pentru pierderea în greutate, iar cea de-a doua viza răspunsul dacă participanţii la studiu consumă adesea benzedrină, sau dexedrină. Amfetaminele s-au numărat printre medicamentele uzuale pentru slăbit, folosite de participanţi.     

Conform datelor, cei care au raportat un consum de benzendrină sau dexedrină, erau cu 60% mai mult expuşi riscului de a dezvolta Parkinson, decât cei care nu consumaseră aceste medicamente. Nu s-a înregistrat un risc mai mare în cazul celor care au folosit medicamente pentru slăbit.

Cercetătorii  care au efectuat acest studiu au declarat că, dacă cercetările următoare vor confirma  riscul bolii Parkinson ca urmare a consumului de amfetamine, atunci, acest risc trebuie luat în considerare atunci când medicii vor prescrie aceste medicamente, cât şi includerea lui în programele demarate împotriva abuzului de amfetamine. Totuşi, aceştia consideră că studiul trebuie continuat pentru confirmarea  acestei asocieri.Amfetaminele afectează eliberarea şi retenţia de dopamină, un neurotransmiţător cheie implicat  în boala Parkinson.

 

 

"
Scrie pe 2011-02-23 de Science Daily Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul