Consumul de carbohidrati procesati activeaza anumite zone cerebrale asociate cu adictia

Alimentele precum painea sau cartofii prajiti activeaza anumite parti ale creierului ce sunt asociate cu dependenta, sugereaza un studiu recent. Oamenii de stiinta au monitorizat activitatea cerebrala a voluntarilor, timp de patru ore dupa ce au luat masa. S-a observat ca alimentele cu carbohidrati  procesati cum ar fi painea alba sau chipsurile maresc nivelurile de activitate cerebrala in zone care implica recompensa si dependenta.

 

Cercetatorii cred ca rezultatele studiului ar putea fi folosite pentru a-i ajuta pe oameni sa evite consumul excesiv de alimentele prin eliminarea produselor cu un astfel de efect. Studiul  publicat in American Journal of Clinical Nutrition a evaluat nivelul glicemiei, senzatia de foame si activitatea cerebrala a un grup de 12 voluntari supraponderali si obezi. Voluntarii au primit doua milkshake- uri care aveau acelasi gust si acelasi numar de calorii dar unul continea carbohidrati cu indice glicemic mare iar celalalt carbohidrati cu indice glicemic mic.

 

Carbohidratii cu indice glicemic mare sunt rapid digerati si duc la o crestere rapida a glicemiei, urmata de o scadere brusca. Cercetatorii au descoperit ca in cazul celor care au baut un milkshake cu carbohidrati cu indice glicemic mare prezentau intensificari ale activitatii cerebrale intr-o zona numita nucleus accumbens, implicata in comportamentele adictive. Rezultatele studiului sugereaza ca natura adictiva a alimentelor depinde de alti factori decat preferinta pentru  produsele alimentare dulci sau bogate in grasimi.

 

"
Scrie pe 2013-06-28 de The Telegraph Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul