Consumul de fructe diminueaza riscul de ruptura de anevrism

Persoanele care consuma fructe sunt mai protejate de riscul rupturii aortei abdominale, sustin cercetatorii suedezi. Consumul zilnic de fructe este recomandat pentru o stare buna de sanatate, dar studii recente indica un impact al acestui obicei nutritional si asupra expunerii la ruptura de anevrism. Anevrismul aortei abdominale reprezinta o dilatare anormala a aortei ce creste riscul de ruptura.

 In 80% din cazuri aceasta ruptura este fatala. Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au testat efectele consumului de fructe la 80.000 de persoane cu varste intre 46 si 84 de ani in cadrul unui studiu cu o durata de 13 ani ale carui date au fost publicate in revista Circulation.

 In acesti 13 ani, cercetatorii au analizat impactul consumului de fructe si legume asupra voluntarilor. Datele confirma faptul ca riscul de ruptura de avevrism scade pe masura ce consumul de fructe creste. Trei fructe pe zi par sa reduca riscul cu 44 de procente la cei care au adoptat acest obicei comparativ cu persoanele care nu au consumat mai mult de 5 fructe pe saptamana.  

Doua fructe pe zi au de asemenea un rol pozitiv, obicei asociat cu o diminuare a riscului de anevrism cu 25%. Beneficiile au fost inregistrate si la barbatii fumatori, una din categoriile cu cel mai mare risc de  ruptura de anevrism. Barbatii sunt de 13 ori mai afectati decat femeile de aceasta patologie care apare de obicei dupa varsta de 65 de ani, iar fumatul reprezinta un factor de risc.

 

 

 

"
Scrie pe 2013-08-26 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul