Consumul de fructe si legume poate fi de ajutor pentru cei care vor sa renunte la fumat

Un studiu american a analizat legatura dintre consumul de fructe si legume si dependenta de tigari, cercetatorii observand ca aceasta categorie de alimente este benefica pentru cei care se confrunta cu sevrajul nicotic cauzat de lipsa tigarilor. La studiu au participat 1000 de fumatori ce au furnizat informatii despre obiceiurile lor in ceea ce priveste fumatul, nivelurile de dependenta de nicotina, frecventa cu care consumau fructe si legume.

Toate aceste date au demonstrat ca fumatorii au un regim mai putin echilibrat in comparatie cu cei care au renuntat deja la fumat sau persoanele care nu au fumat niciodata. De fapt consumul de fructe si legume al fumatorilor este mult mai mic. Mai mult cercetatorii au observat ca fumatorii ce consumau o cantitate mai insemnata de fructe si legume aveau sanse mai mari de a renunta la fumat. Daca nefumatorii sunt mai preocupati de sanatatea lor, cercetatorii cred ca aceasta legatura de tip cauza-efect ar putea fi si de natura biologica.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca exista patru mecanisme biologice ce ar putea explica rezultatele. Prima explicatie este aceea ca un consum mare de fructe si legume poate modifica gustul tigarilor astfel incat acestea sa devina mai putin placute. A doua teorie  este aceea ca zaharurile din fructe si legume pot stimula nivelurile de dopamina si astfel pot reduce nevoia de a fuma (deoarece nicotina stimuleaza dopamina).

Al treilea mecanism posibil este ca fructele si legumele consumate  pot reduce nivelurile de depresie, aceasta a fost asociata cu recidiva la persoanele care au incercat sa renunte la fumat. Cea de-a patra explicatie posibila face referire la satietate. Senzatia de foame poate fi confundata cu dorinta de a fuma. Consumul de fructe si legume, determinant pentru senzatia de satietate, poate diminua astfel si dorinta de a fuma. Desi exista mai multe explicatii posibile, cercetatorii cred ca studiile trebuie aprofundate pentru a fi utilizate in combaterea fumatului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-07-31 de Top Sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul