Consumul de portocale si grapefruit reduce riscul de accident cerebrovascular datorita proprietatilor antiinflamatorii

  Atat fructele (portocale si grapefruit) cat si sucurile ofera protectie impotriva unui accident vascular, cel mai probabil continutului ridicat de antioxidanti. Un studiu recent a analizat pentru prima data citricile in relatie cu  sanatatea cerebrala. Studiul s-a bazat pe datele a mii de femei deja implicate intr-un studiu in desfasurare din Statele Unite, Nurses’ Health Study, dar expertii   considera ca aceleasi beneficii sunt valabile si pentru barbati. In Marea Britanie, aproximativ 120.000 de persoane sufera anual un atac cerebral si 20-30% mor in decurs de o luna. 300.000 de persoane continua sa  sufere de dizabilitati ca urmare a unui atac cerebral. O echipa de cercetatori de la Norwich Medical School au investigat nivelul de protectie pe  care-l ofera flavonoizii, o clasa de antioxidanti prezenti in fructe legume, ciocolata neagra si vinul rosu.

 Mai mult, cercetatorii au analizat relatia dintre fiecare subclasa de flavonoizi (flavanoni, antocianine, flavan-3-oli, flavonoli si flavoni) si fiecare tip de  accident vascular in parte (ischemic, hemoragic si constituit). Datele folosite in cadrul studiului au  s-au bazat pe o perioda de follow-up de 14 ani in care 69.622 de femei raportau la 4 ani informatii despre consumul de alimente, inclusiv detalii despre legumele si fructele consumate. Cercetatorii nu au identificat o asociere benefica intre consumul total de flavonoizi si riscul de accident cerebral, deoarece activitatea biologica a fiecarei subclase in parte era diferita. Femeile care consumasera cea mai ridicata cantitate de flavononi din citrice ( 45mg) prezentau un risc de accident vascular (ischemic) mai scazut comparativ cu femeile  care consumasera cea mai redusa cantitate de flavononi (20mg).

Un pahar de suc de portocale din comert poate furniza intre 20 - 50 mg in functie de modalitatea de procesare si conditiile de pastrare. Flavononii provin mai ales din portocale si sucul de portocale (in proportie de 82%) si grapefruit si suc de grapefruit (14 procente). Persoanelor care intentioneaza sa consume mai multe citrice, li se recomanda consumul fructelor in stare naturala, deoarece sucurile din comert au continut ridicat de zahar. Un studiu precedent sugereaza ca un consum ridicat de citrice si sucul acestora ne protejeza de riscul unui atac ischemic si al unei hemoragii intracerebrale. Pe de alta parte, un raport diferit  a identificat un risc scazut de atac cerebral in cazul unui consum ridicat de mere si pere. Cercetatorii  declara ca sunt necesare studii suplimentare pentru a explica aceasta asociere, iar consumul de fructe trebuie sa ramana diversificat deoarece fiecare fruct in parte poate  aduce beneficii starii de sanatate

"
Scrie pe 2012-02-24 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul