Consumul regulat de cafea reduce riscul de Alzheimer

In cadrul unui studiu recent cercetatorii au monitorizat pacienti in varsta pentru o perioada de 4 ani si au constatat ca persoanele cu cel mai ridicat nivel de cafeina in sange la debutul studiului erau mai putin expuse unei maladii care se dezvolta la nivel cerebral. 

Voluntarii care s-au mentinut sanatosi pe perioada sutdiului prezentau un nivel de cafeina de doua ori mai mare decat cei care au dezvoltat maladia in forme incipiente in decursul perioadei de monitorizare. Rezultatele cercetatorilor americani de la universitatea din Florida de Sud au fost publicate in Journal of Alzheimer’s  Disease, si confirma datele unor studii precedente care au aratat ca prin consumul a trei cesti de cafea zilnic putem scadea riscul acestei boli incurabile. 

 Oamenii de stiinta sunt de parere ca substanta din cafea, cafeina,  actioneaza in beneficiul  consumatorilor deoarece declanseaza la nivelul creierului o reactie in lant care previne leziunile  provocate de Alzheimer. Cei mai multi pacienti care sufera de Alzheimer mor in decurs de 10 ani de la diagnostic, iar costurile ingrijirilor medicale care li se acorda sunt mai mari decat cele asociate accidentelor cerebrovasculare, afectiunilor cardiace, diverselor forme de cancer la un loc.

 Alzheimer distruge mesagerii chimici din creier si favorizeaza aparitia unor depozite numite placi senile. Pentru a vedea daca bauturile cu cafeina pot afea un efect protector asupra creierului,   cercetatorii au recrutat 124 de barbati si femei cu varste intre 65 si 88 de ani. Acestora li s-a recoltat sange pentru a li se testa nivelul de cafeina din sange si au  fost ulterior monitorizati pentru simptome de dementa.

Cei  care au dat astfel de semne, prezentau la inceputul studiului un nivel al cafeinei in sange cu 51% mai mic, comparativ cu voluntarii care s-au mentinut sanatosi. Conform declaratiilor cercetatorilor implicati in acest studiu, cafeaua pare sa fie principala sursa de cafeina, poate chiar singura pentru  astfel de pacienti  stabili. Studiul de fata ofera o dovada clara ca un consum de cafea cu  cofeina este asociat cu un risc redus sau cu o intarziere a bolii. Alte studii recente sugereaza ca o  cafea pe zi tine la distanta depresia in cazul femeilor si chiar poate reduce cu un sfert riscul de accident cerebral.

"
Scrie pe 2012-03-26 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul