Consumul regulat de peste ar putea reduce riscul de cancer mamar, sugereaza un studiu

Consumul de peste gras cum ar fi somonul, tonul sau sardinele ar putea reduce riscul de cancer mamar, sugereaza un raport  medical recent.  Pestele gras contine un tip de acid grasi cunoscuti sub denumirea de acizi grasi polinesaturati n-3. Un aport  semnificativ din acesti acizi grasi are un rol protector fata de aparitia cancerului mamar, sustine cercetatorul chinz Duo Li, profesor de nutritie la Universitatea Zhejiang din China. Impreuna cu echipa sa, Li a reanalizat datele a 21 de studii diferite ce  evaluasera consumul de peste si de grasi polinesaturati n-3. Cercetarile includeau peste 800.000 de femei din Statele Unite, Europa si Asia  si 20.000 de cazuri de cancer mamar. Perioada de follow-up a variat, de 4 pana la 20 de ani.

Pestele contine mai multe tipuri de acizi grasi polinesaturati, implicati in transmiterea mesajelor catre creier, ajutand la reglarea activitatii vaselor sanguine dar si a sistemului imunitar. Acizii grasi au fost de asemenea asociati cu alte beneficii pentru sanatate, precum diminuarea riscului de boli cardiace. Studii anterioare prezentau date diferite despre efectul protector al acizilor grasi polinesaturati n-3 (PUFA) din peste fata de riscul de cancer mamar. Revizuirea datelor a aratat ca un consum de acizi PUFA (dar nu proventi exclusiv din peste) a fost asociat cu un risc mai mic de cancer mamar. 

Femeile cu cel mai mare aport prezentau o diminuare a riscului de cancer mamar de 14 procente. Autorul studiului considera ca  una sau doua portii de peste gras pe saptamana este suficenta. Echipa de cercetatori crede ca acizii grasi contribuie la reglarea activitatilor moleculelor implicate in dezvoltarea celulara si in raspandirea celulelor canceroase. Pe de alta parte, unii experti cred ca femeile care au un aport ridicat de acizi grasi polinesaturati n-3, ar putea fi mai apte sa desfasoare activitate fizica si sa urmeze si alte practici sanatoase.

 

 

 

"
Scrie pe 2013-06-28 de MSN Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul