Controversa privind eficienta Vytorin

Oamenii de stiinta vor continua studiul cu Vytorin, medicamentul controversat pentru colesterol, fabricat de Merck & Co., dupa ce forurile de reglementare au decis ca informatiile prelevate pana in prezent sprijina eficienta si siguranta de administrare a produsului.

Potrivit declaratiilor date de reprezentantii companiei producatoare, comitetul de monitorizare a datelor privind siguranta medicamentului care supravegheaza acest studiu, denumit IMPROVE-IT, a efectuat o analiza pre-planificata a rezultatelor obtinute la jumatatea perioadei de testare. „Studiul se va incheia in jurul lunii iunie 2013”, a precizat purtatorul de cuvant al Merck, Lee Davies. Testele au fost programate sa includa aproximativ 18.000 de pacienti din intreaga lume, pana in acest stadiu fiind inregistrati aproape 17.000 de participanti.

Acest studiu a fost conceput sa determine daca pastila combinata pentru colesterol Vytorin, fabricata de compania Merck, este mai eficienta in prevenirea atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale si decesului decat tratamentul cu doar una din componentele medicamentului, Zocor, ce este disponibil sub forma de tableta generica, la un pret scazut. Vytorin este mai costisitor si include in componenta sa si Zetia, o marca inregistrata de medicament pentru colesterol, ce functioneaza intr-un mod diferit comparativ cu cele doua pastile deja mentionate.

Trebuie precizat faptul ca Merck si-a atras o serie de critici deoarece a intarziat publicarea unui alt studiu ce demonstra ca Vytorin nu are o eficienta mai crescuta decat Zocor in prevenirea formarii de blocaje la nivelul arterelor din zona gatului. Dupa ce un comitet congresional a demarat o ancheta in investigarea acestei intarzieri, Merck a facut publice rezultatele partiale ale studiului in cauza, denumit ENHANCE, in luna ianuarie 2008. Criticii au sustinut ca producatorul de medicamente a intarziat in mod deliberat publicarea studiului, pentru ca rezultatele obtinute sa nu afecteze vanzarile de Zetia si Vytorin.

In acea perioada, cele doua medicamente au generat venituri anuale de aproximativ 5 miliarde de dolari pentru Merck si societatea farmaceutica partenera, Schering-Plough Corp. Ulterior, Merck a achizitionat firma Schering-Plough, in luna noiembrie, pentru suma de 41 de miliarde de dolari. Vanzarile cu Zetia si Vytorin au scazut drastic dupa publicarea rezultatelor studiului ENHANCE, insa de atunci si-au recuperat oarecum din dinamism. Anul trecut, cele doua medicamente au avut vanzari de aproximativ 4,3 miliarde de dolari.
Scrie pe 2010-03-29 de Drug Discovery & Development Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul