Credeai ca preparata la gratar, carnea este o optiune mai sanatoasa?

Credeai ca preparata la gratar, carnea este o optiune mai sanatoasa?

Din ce in ce mai multe studii stabilesc o legatura intre cancer si acest fel de preparare termica a carnii. Arderea lemnului, gazului si carbunelui elibereaza substante chimice numite hidrocarburi policiclice aromatice(HAP). Expunerea la substantele HAP provoaca in cazul animalelor de laborator cancer de piele, de stomac si cancer hepatic. In cazul oamenilor, studiile epidemiologice asociaza cancerul cu expunerea regulata la aceasta categorie de compusi chimici. Atunci cand hidrocarburile policiclice aromatice emise de o flacara, se amesteca cu azotul continut spre exemplu de o portie de carne, se transforma in substante HAP nitrate (NHAP). Potrivit studiilor de laborator, aceastea din urma sunt si mai carcinogene.

Dovezile privind legatura intre cancer si carnea preparata pe o sursa de combustie dateaza de zeci de ani. In anii 60, epidemiologii observau pentru prima data o corelatie intre cancer si consumul de alimente afumate. Japonia, Rusia, Europa de Est, unde afumatul este un mod curent de conservare a carnii si pestelui, deveneau laboratoarele de cercetare asupra cancerului gastric. Studii mult mai recente lasau sa se inteleaga ca un consum de carne afumata ar putea provoca si alte tipuri de cancer. Un studiu din 2012, spre exemplu, stabilea o legatura intre consumul de carne la afumata si cancerul mamar.

In timp, expertii au descoperit ca afumatul nu era singura metoda de gatit problematica. Sunca prajita produce  niveluri importante de HAP, prin volatilizarea carbonului continut de sunca. Un studiu iranian, publicat anul trecut remarca faptul ca cei care dezvolta anumite tipuri de cancer gastrointestinal erau mai degraba adeptii unui regim alimentar bogat in alimente prajite decat fierte.

Organizatia Mondiala a Sanatatii  se preocupa de asemenea de prezenta acrilamidei in alimente, un carcinogen cunoscut care se formeaza plecand de la zaharuri si acizi aminati in timpul gatirii la temperaturi inalte, ceea ce inseamna ca alimentele preparate la temperaturi foarte inalte, chiar si fara combustie, ar putea fi periculoase. Studiile pe termen lung, sunt in curs. Cercetatorii care se preocupa de substantele HAP ezita sa recomande renuntarea la acest tip de gatit, sustinand ca moderatia este cheia.

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-29 de Slate Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul