Daca invatam o limba straina ne putem proteja de diferite forme dementa

Procesul de invatare a unei limbi straine poate determina o intarziere semnificativa a aparitiei dementei, deoarece creierul este mult mai activ, sustin cercetatorii. S-a observat ca in cazul persoanelor care au suferit de dementa, cei care fusesera bilingvi, dezvoltasera boala cu trei sau patru ani mai tarziu. Dr Ellen Bialystok, de la universitatea  York din Toronto, Canada impreuna cu alti doi colegi au analizat fisele medicale a pacientilor diagnosticati cu diverse tipuri de dementa. Desi  pacientii se prezentau la fel in ceea ce priveste anumiti factori cognitivi, cei bilingvi erau diagnosticati cu trei ani mai tarziu fata de monolingvi, mai precis la 78,6 ani fata de 75,4 ani. Cunoasterea  unei limbi straine in timpul vietii ne protejeaza de anumite forme de dementa. Se pare ca invatarea unei limbi straine cat mai timpuriu, frecventa utilizarii, fluenta, nivelul de acuratete gramaticala contribuie la acest beneficiu.

Cu ajutorul tehnicilor de imagistica s-a constatat ca atunci trecem de la o limba straina la alta, se activeaza  anumite parti ale creierului  care tin de indeplinirea unor sarcini simultan,  de concentrare intensa asupra unui subiect pentru o perioada semnificativa de timp. Astfel de functii ale controlului executiv  sunt  primele care se degradeaza odata cu inaintarea in varsta, un  proces numit  “declin cognitiv”. Atentia necesara pentru utilizarea a doua limbi diferite reorganizeaza anumite retele cerebrale, creaza o baza mult mai eficienta pentru controlul executiv al creierului si contribuie  la o  perfomanta cognitiva mai buna de-a lungul vietii.

Cercetatorii vor sa continue studiile pentru a identifica acele aspecte ale bilingvismului pentru intarzierea debutului bolii, fie ca este vorba de varsta la care incepem sa invatam limba straina,  fluenta pe care o avem, sau frecventa cu care folosim limba straina in  viata de zi cu zi.  Avand in vedere  ca numarul pacientilor cu dementa este  in crestere, cercetarile pentru a gasi modalitati de preventie a bolii sunt extrem de importante.

"
Scrie pe 2012-03-30 de The Telegraph Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul