Daca va aglomerati memoria cu prea multe informatii, riscati ca rapiditatea creierului sa fie afectata

Daca va aglomerati memoria cu prea multe informatii, riscati ca rapiditatea creierului sa fie afectata

Creierul persoanelor in varsta este mai lent, deoarece spre deosebire de cel al tinerilor, se aglomereaza cu foarte multe informatii, potrivit unui studiu german. Atunci cand imbatranesc, adultii par sa-si piarda memoria. Dar, un articol publicat recent in revista de specialitate Journal of Topics in Cognitive Science  arata ca de fapt, creierul uman functioneaza mai lent odata cu inaintarea in varsta, doar pentru ca de-a lungul timpului a  acumulat si stocat mai multe informatii.

Lingvistul Michael Ramscar (Universitatea germana din Tübingen) a cautat sa inteleaga evolutia capacitatilor noastre mentale atunci cand imbatranim si sa verifice ipoteza declinului progresiv. Cercetatorii de la Universitatea din Tübingen au creat modele informatice care prezic si evalueaza comportamentul uman si capacitatile cognitive ale omului pe masura ce imbatraneste. Au incarcat doua computere cu informatii, echivaland cu evolutia din timpul vietii a unui tanar si a unei persoane in varsta. Apoi au comparat performantele celor doua computere. Cel „in varsta” era mai putin performant, adica mult mai lent. 

Michael Ramscar sustine acest fenomen prin doua exemple concrete: "este mult mai usor sa-ti amintesti doua date de aniversare fata de 200", in acelasi fel, este mul mai usor sa gasesti o informatie intr-o biblioteca de 20 de carti, decat intr-una care are 200. Odata cu aceste cercetari, oamenii de stiinta au stabilit ca: masurarea capacitatilor cognitive la persoanele in varsta trebuie conceputa diferit, iar "incetinirea"creierului nu are nimic a face cu declinul cognitiv. Astazi, testele medicale nu iau in considerare cantitatea de informatii pe care o detine creierul si analizeaza doar performanta si rapiditatea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-29 de Top Sante Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul