Declaratia EFIC asupra durerii

"Durerea este o problema majora a asistentei sanitare in Europa. In timp ce durerea acuta poate fi considerata cu temeinicie ca fiind un simptom sau o leziune, durerea cronica si cea recurenta constituie o problema de sanatate specifica o boala de sine statatoare".

 

Comentariu:

Durerea acuta, precum cea consecutiva traumatismelor sau interventiilor chirurgicale, constituie un semnal adresat creierului constient asupra prezentei unor stimuli noxici sau/si derularii unor procese de distrugere tisulara. Acest semnal dureros acut este folositor si adaptativ avertizand individul asupra pericolului si a necesitatii de a fugi sau de a cauta ajutor. Durerea acuta este un rezultat direct al evenimentului noxic si este clasificata pe buna dreptate ca un simptom ce are ca substrat distrugerea tisulara sau boala. Totusi, la multi dintre pacienti durerea persista mult dupa ce utilitatea sa ca semnal de alarma a incetat, si chiar mai mult, de multe ori dupa ce distrugerea tisulara s-a vindecat. Durerea cronica la acesti pacienti probabil ca nu este cauzata direct de lezarea initiala sau de conditia bolii ci, mai degraba, de modificari secundare, inclusiv acelea care se petrec in insusi sistemul de detectie al durerii.

In afara de faptul ca este cauzata de mecanisme psihologice diferite fata de durerea acuta, deseori durerea cronica creeaza conditiile aparitiei unui set complex de modificari fizice si psihosociale. Acestea sunt parte integranta a problematicii durerii cronice si ingreuneaza cu mult povara de durere a pacientului. Ele includ:

1. Imobilitate si pierderea consecutiva a masei musculare.
2. Depresia sistemului imun si cresterea susceptibilitatii la boli.
3. Tulburari de somn.
4. Scaderea apetitului si a starii de nutritie.
5. Dependenta de medicatie.
6. Supradependenta de familie sau de alti ingrijitori.
7. Suprafolosirea sau folosirea inadecvata a sistemului profesional de asistenta medicala.
8. Performanta scazuta la slujba, indemanare scazuta in munca, dizabilitati.
9. Izolare de societate si familie, introversiune.
10. Anxietate, frica
11. Dezamagire, frustrare, depresie, suicid

 

Prevalenta durerii cronice.

Cu toate ca informatiile epidemiologice comprehensive din Uniunea Europeana nu sunt disponibile, este clar ca durerea cronica este o conditie extrem de raspandita. Cateva studii recente bazate pe date comunitare au evidentiat ca aproximativ 50% din adultii luati in studiu sufera de unul sau mai multe tipuri de durere in orice moment de timp luat.

La un procent substantial al celor studiati, durerea era in egala masura cronica si severa, numarul crescand considerabil la grupurile cu varsta inaintata. Cele mai raspandite conditii ale durerii, durerea lombara, artritica sau cefaleea recurenta .(inclusiv migrena) sunt atat de comune incat sunt, deseori, privite ca normale, ca parti inevitabile ale vietii. Cu toate ca putini oameni mor de durere, multi mor in durere iar si mai multi, traiesc in durere.

 

Costurile sociale ale durerii cronice:

In timp ce durerea acuta este prin definitie un proces scurt si autolimitat, durerea cronica tinde sa domine viata si preocuparile pacientului si deseori, a familiei, prietenilor sau altor intretinatori. In completarea alterarilor severe ale calitatii vietii celui ce sufera de durere si a celor din jurul sau, durerea cronica impune poveri financiare severe la niveluri multiple. Acestea includ:

 

1. Costuri ale serviciilor de sanatate si de medicatie.        
2. Absenteism la slujba si disfunctionalitati la locul de munca.       
3. Diminuarea veniturilor.
4. Non-productivitate in economie si acasa.         
5. Poveri financiare asupra familiei, prietenilor sau angajatilor.      
6. Ajutor de somaj, costuri de asistenta sociala.

 

Oficialitatile estimeaza costurile financiare totale ale durerii cronice in acelasi interval de timp comparabile cu cele ale cancerului sau al bolilor cardiovasculare.

 Utilitatea notificarii pe scara larga a guvernelor asupra declararii durerii cronice ca o problema a asistentei sanitare, ca o problema da sine statatoare:

 Marimea epidemiologica a durerii cronice in termenii suferintei umane si a costurilor sale sociale sunt binecunoscute in domeniul Medicinei Durerii. Totusi ele nu sunt apreciate pe scara larga de comunitatea biomedicala, printre persoanele marcante ale politicii sociale si de catre publicul larg. Prin avizarea asupra acestei probleme, Guvernele Nationale vor ajuta marea masa a populatie care sufera de durere cronica prin:

 l. Focalizarea atentiei alocate acestei probleme de catre profesionistii asistentei de sanatate, inclusiv prin accentuarea receptivitatii si folosirea mijloacelor de vindecare , ameliorarea specializarii in managementul durerii cronice si a eforturilor de cercetare odata cu descoperirea de noi tratamente.
2. Facilitarea eforturilor profesionistilor in studiul si terapia durerii la nivele nationale pentru obtinerea de resurse umane si financiare suplimentare in batalia impotriva durerii cronice. 

 


Bibliografie:

Informatii detaliate asupra acestui subiect si asupra initiativei EFIC Europa Impotriva Durerii pot fi gasite consultand urmatoarele surse:
1. Wall P.D. and Melzack R. (eds.) Textbook on Pain, Fourth Edition, Churchill Livingstone, London, 1999
2. Loeser J. D. (ed.) Bonica`s Management of Pain, Third Edition, Lea and Febiger, Philadelphia, 2000
3. Raj P. P. (ed.) Practical Management of Pain, Third Edition, Mosby, St. Louis, 2000 4. Crombie I.K. et.al. Epidemiology of Pain, IASP Press, Seattle, 1999

  

Drafted by Professors D. Niv and M. Devor, May 2001

 

Scrie pe 2009-01-28 Durerea si medicamente... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul