Deficitul de vitamina D din timpul sarcinii creste riscul de  preeclampsie

Deficitul de vitamina D din timpul sarcinii creste riscul de preeclampsie

Un studiu efectuat de cercetatorii  de la University of Pittsburgh Graduate School of Public Health si publicat in revista de specialitate Epidemiology sugereaza ca femeile cu deficit de vitamina D in primele 26 de saptamani de sarcina sunt mai expuse riscului de a suferi de preeclampsie.

Preeclampsia este o complicatie care apare in sarcin a in special dupa 20 de saptamani sau imediat dupa nastere. Potrivit statisticilor, in jur de 5-8% din sarcini sunt afectate de aceasta problema. Primele semne ale afectiunii sunt hipertensiune si albuminurie, prezenta proteinelor in urina.

Unele gravide prezinta si simptome precum umflarea picioarelor, a gleznelor, fetei si mainilor, cauzata de retentia de lichide, dureri severe de cap, tulburari de vedere. Vitamina D este esentiala pentru reglarea si absorbtia calciului si fosforului in organism. Ea poate fi asimilata prin expunerea la soare si din diverse alimente precum oua sau peste gras. Studii precedente sugerau ca deficitul de vitamina D din timpul sarcinii poate duce la diabet gestational, un risc crescut de infectie, greutate mica la nastere a copilului.

Pentru a determina daca exista o relatie intre deficitul de vitamina D in timpul sarcinii si riscul de preeclampsie, cercetatorii au analizat probele de sange de la 700 de femei gravide care mai tarziu au dezvoltat preeclampsie si probe de sange prelevate de la 3000 de gravide care nu au dezvoltat afectiunea. Toate probele au fost prelevate intre 1959 si 1965 in 12 unitati medicale din SUA si au fost foarte bine conservate astfel incat au permis testarea nivelurilor de vitamina D, chiar si dupa zeci de ani.

 Analiza rezultatelor indica faptul ca femeile cu niveluri de vitamina D sub limita admisa, in primele 26 de saptamani de sarcina erau cu 40% mai expuse riscului de a dezvolta preeclampsie severa, comparativ cu cele care aveau niveluri normale de vitamina D. Totusi, cercetatorii nu au identificat si o relatie intre vitamina D si forma usoara de preeclampsie. Potrivit expertilor, forma severa si cea usoara de preeclampsie au cauze diferite.

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-28 de Medical News Today Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul