Descoperire neasteptata privind secretia de hormoni

O echipa de geneticieni de la Institutul de Cercetari Clinice de la Montreal a facut o descoperire neasteptata privind secretia hormonala. Contrar opiniei generale, cercetatorii au descoperit ca celulele pituitare sunt organizate in retele structurate.

Glanda pituitara, localizata la baza creierului, secreta hormoni care mentin echilibrul intre celelate glande ale sistemului endocrin. Fiecare hormon din glanda pituitara este secretat de un anumit tip de celula, crezandu-se initial ca acestea sunt dispuse aleatoriu in glanda pituitara. Prin utilizarea tehnicilor de imagistica tridimensionala, cercetatorii au descoperit ca celulele care secreta hormoni sunt mai degraba organizate in retele puternic structurate. In interiorul acestor retele, fiecare celula ramane in contact cu celule de acelasi tip, formandu-se astfel straturi continue de celule. De fapt, celulele din   acelasi strat pot recunoaste, schimba semnale si chiar actiona simultan.

Prin acest studiu s-a identificat organizarea tridimensionala. In afara de descoperirea structurii celulelor, s-a demonstrat importanta pentru dezvoltarea si functionarea glandei pituitare.

In cadrul studiului, au fost examinate doua tipuri de retele de celule care moduleaza reactia la stres, si celule care controleaza reproducerea. Cercetatorii au declarat ca afectarea acestor retele pot fi asociate cu deficientele hormonale. Studiul a fost realizat in colaborare cu o echipa de experti in imagistica tridimensionala de la Universitatea din Montpellier.

"
Scrie pe 2011-07-29 de Science Daily Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul