Diabet: activarea unei gene ar putea preveni aparitia bolii

O echipa de cercetatori canadieni a descoperit importanta rolului jucat de proteina Neu1, capabila sa activeze si sa dezactiveze absorbtia glucozei. Studiul, publicat in revista Diabetes ar putea diminua utilizarea insulinei ca si tratament pentru diabet. Cercetarile legate de diabetul tip 2 (90% din cele 350 milioane de cazuri de diabet la nivel mondial) progreseaza iar o noua descoperire ar putea contribui la preventia bolii.

O echipa de cercetatori canadieni condusa de dr Alexey Pshezhetsky a constatat ca absenta unei anumite proteine ar putea explica partial rezistenta la insulina la persoanele afectate de diabet tip 2. Cercetatorul a identificat o proteina numita Neu1, capabila sa activeze sau sa dezactiveze absorbtia de glucoza de catre celulele corpului regland acidul sialic (derivat al zaharului) ce se formeaza pe suprafata celulelor. Rezultatul acestui studiu a fost publicat in numarul lunii iulie al revistei Diabetes.

Coordonatorul studiului sustine ca se incearca o modalitate prin care sa sa restabileasca nivelurile proteinei Neu1 si functia acesteia in diabet. Daca vor reusi sa elimine reziduurile acidului sialic de pe suprafata celulelor, receptorii de insulina vor fi  determinati sa absoarba glucoza in mod adecvat. Acest lucru ar putea da medicilor posibilitatea sa reduca tratamentele cu insulina si sa contribue la diminuarea epidemiei de diabet. Dupa ce au efectuat teste pe celule si soareci,  cercetatorii efectueaza acelasi studiu si la pacientii cu diabet.

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-07-31 de Top Sante Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul