Diabetul asociat cu probleme de memorie la adultii in varsta

Un nou studiu intareste ideea ca unele complicatii ale diabetului se pot extinde la creier, producand  deteriorarea memoriei, atentiei si altor capacitati cognitive. Datele arata ca in decursul a 10 ani, persoanele in varsta cu diabet (in special diabet tip 2, forma de diabet asociata cu obezitatea si inactivitatea) prezentau scaderi ale punctajelor la testele cognitive mult mai mari decat alte persoane cu varste similare.

Cu cat era mai redus controlul asupra bolii, cu atat era mai afectata functia mentala. Acest regres nu a fost constatat doar la cei cu diabet in stadiu avansat. Cercetatorii au constatat ca oamenii care nu aveau diabet la inceputul studiului dar l-au dezvoltat mai tarziu, prezentau rezultate semnificativ mai slabe decat cei cu aceasta maladie.

Desi corelarea diabetului cu problemele de memorie nu inseamna ca exista si o relatie de cazualitate intre maladie si sanatatea cerebrala, datele obtinute, daca vor fi confirmate, ar putea avea implicatii importante pentru un segment semnificativ de populatie. Aproximativ o treime din americani cu varste peste 65 de ani sufera de diabet (aprox. 11 milioane). Pana in 2034, se preconizeaza ca 15 mil. de americani vor suferi de aceasta boala.

Studii precedente au arat ca diabetul tip 2 se asociaza cu un risc mai  mare de Alzheimer si dementa. Unii cercetatori speculeaza ca inflamatia si lezarea vasculara provocate de nivelurile ridicate de zahar din sange pentru mai multi ani sunt responsabile, dar aceste date nu au fost confirmate. In cadrul studiului publicat in Archives of Neurology, cercetatorii au analizat datele a 3069 de persoane, multe dintre ele aflate in a saptea decada de viata. La inceputul studiului 23% din participanti sufereau de diabet. 5% nu aveau diabet la finalul studiului dar l-au dezvoltat mai tarziu. Majoritatea celor cu diabet prezentau diabet tip 2.

De-a lungul studiului participantii au dat teste cognitive la anumite intervale de timp pentru a li se evalua memoria, coordonarea, dexteritatea si abilitatea de concetrare, dar si sanatatea lor mentala. La inceputul studiului, cei care sufereau deja de diabet aveau rezultate mai mici decat media, decat cei care nu sufereau de aceasta boala. Noua ani mai tarziu, diferenta la rezultatate s-a marit semnificativ, chiar daca rezultatele au fost ajustate in functie de varsta, rasa, sex si educatie.

Cercetatorii au mai analizat si un compus din sange, hemoglobina glicozilata, deoarece le da medicilor posibilitatea sa evalueze eficacitatea tratamentului pentru diabet. In cadrul acestui studiu, nivelurile ridicate ale acestui compus  ce indica un control deficitar al glucozei dar preconizeaza si cel mai eficient declinul cognitiv. Preventia diabetului este extrem de importanta, mai ales petru segmentul de varsta mijlocie, dar autorii studiului atrag atentia riscurilor de hipoglicemie la cei in varsta mai ales daca nivelurile de glucoza sunt reduse in mod agresiv.

"
Scrie pe 2012-06-22 de NY Times Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul