Diagnosticarea cancerului cu ajutorul unui test de sange

O echipa de medici francezi de la Institutul Marie Curie din Paris a pus  la punct recent o tehnica ce permite depistarea ADN-ului unei tumori canceroase in sangele unei pacient. Acest procedeu simplu, repetabil si fara costuri mari ar putea sa aiba aplicatie pentru acele cancere pentru care o mutatie genetica a fost deja identificata.

Studiul publicat in ultimul numar al Clinical Cancer Research demonstreaza pentru prima data ca este posibil sa detectam ADN-ul tumoral care circula in sangele pacientilor. Testele au fost  realizate pe pacienti care sufereau de o forma de cancer, melanom al ochiului sau « ochiul metastatic ». Aceasta metoda permite diagnosticarea precoce si identificarea rapida a recidivelor. Acest tip de cancer al ochiului este mai frecvent intalnit in cazul adultilor, 500 pana la 600 noi cazuri diagnosticate anual in Franta, iar una din preocuparile principale ale medicilor in astfel de cazuri este pastrarea vederii.

De fapt, prezenta sanguina a ADN tumoral indica existenta tumorii iar cantitatea de ADN gasita reflecta dimensiunea tumorii. Aceasta prezenta reprezinta consecinta fenomenului natural de degradare a celulelor in organism, ce permite reinnoirea tesuturilor.

Fie ca sunt normale sau canceroase, celulele intr-a intr-un proces de degradare si o parte a materialului genetic se regasesc in sangele care circula prin organism. Daca ADN-ul tumoral este detectat in sange, inseamna ca celulele tumorale sunt prezente in organism.

Spre deosebire de ADN-ul normal, cel tumoral este intr-o cantitate mult mai mica in organsim, de aceea cercetatorii au recurs la o metoda de amplificare prin reactie in lant (polimerizarea activata prin pirofosforilaza) pentru a detecta mutatiile genetice.

In cadrul studiului ADN-ul tumoral a fost detectat in probele a 20 din 21 de persoane diagnosticate cu acel tip de cancer. Studii complementare au fost deja prevazute pentru a evalua in ce fel acest nou test ar putea fi folosit. Alte studii ar trebui lansate pentru a mari spectrul pentru aceasta noua aplicatie a biologiei moleculare ce poate fi utila pentru a monitoriza si evalua mult mai precis eficacitatea tratamentelor anticanceroase.

"
Scrie pe 2012-06-27 de Slate.fr Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul