Dieta influenteaza functiile creierului

Procesele biologice de la nivelul creierului joaca un rol important in problemele de sanatate publica cum ar fi diabetul, obezitatea si tulburarile de alimentatie, dar si tentatia de a consuma alimente bogate in calorii.

Cu ajutorul unor tehnici de imagistica folosite la investigatia modului in care neurologia contribuie la  tulburarile alimentatare, oamenii de stiinta au putut asocia alimentele pe care le consumam cu ceea ce gandim. Toti cercetatorii care s-au implicat in acest studiu au avut un scop comun, identificarea unei noi abordari pentru tratarea tulburarilor alimentare, sperand  sa-i fac ape oameni sa inteleaga mai bine ca obezitatea si alimentatia au un impact asupra sanatatii fizice dar si mentale.

Studiul prezentat in cadrul reuniunii anuale a Societatii de Neurostiinta (Neuroscience 2012) a indicat urmatoarele :

·         Functia cognitiva a unei persoane  este influentata de obezitate, ceea ce insemna ca  este necesar un plus de efort pentru a duce la bun sfarsit o sarcina precum cea de luare a unei decizii.

·         Atunci cand nu luam micul dejun, imagini ale creierului au aratat ca acea zona a creierului (responsabila cu placerea) este activata atunci cand subiectul priveste fotografii cu alimente sau feluri de mancare bogate in calorii.

·         Daca sarim peste prima masa a zilei, avem tendinta sa consumam mai mult la pranz, ceea ce e in contradictie cu ideea ca a nu manca este o metoda buna pentru a ne controla dieta.

 

Un alt studiu recent a aratat ca :

 

·       In timp ce temerile ca tulburarile metabolice asociate alimentatiei (cum ar fi diabetul)  afecteaza creierul, cresc din ce in ce mai mult, un studiu indica faptul ca o dieta bogata in zaharuri  influenteaza receptorii de insulina de la nivelul creierului, reducand capacitatea de invatare spatiala si abilitatile de memorare. Totusi, aceste efecte pot fi compensate de suplimentele cu omega-3.

·       Un alt experiment pe soboloani arata ca un compus (inca in curs de dezvoltare pentru tratarea persoanelor cu obezitate si tulburari precum mancatul compulsiv), ar putea preveni un anumit receptor din creier sa declanseze poftele alimentare si consumul de alimente atunci cand acel receptor este activat de stimuli precum poze cu alimente, indiferent daca subiectilor le este foame sau nu.

 

"
Scrie pe 2012-10-18 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul