Dietele pentru slabit nu pot fi declarate fara risc

Dupa  examinarea a 15 diete pentru slabit diferite, ANSES (Agentia de securitate sanitara a alimentelor din Franta) estimeaza ca acestea sunt adesea dezechilibrate.

Mai bine de 50% dintre femeile cu o greutate normala doresc sa slabeasca, conform datelor furnizate de Institutul Natioanal al Cancerului  din Franta. Practica unui regim alimentar ce impune restrictii pentru a pierde in greutate este foarte raspandita. Beneficiile acestor diete care se insipira din literatura accesibila  publicului larg sau din sugestiile prietenilor, nu sunt intotdeauna vizibile. In ceea ce priveste riscurile, cercetatorii sustin ca pierderea in greutate fara indicatie medicala prezinta riscuri biologice, comportamentale sau psihologice.

Dietele alimentare pot fi extrem de variate: fara zahar, fara grasimi, bogate sau sarace in proteine. ANSES subliniaza ca aportul in proteine este superior celui nutritional recomandat  in peste 80 % dintre regimurile alimentare. Necesarul de calciu nu este  acoperit de 23% dintre diete. Pentru mai bine de 50%, aportul de sodiu este peste limita recomandata de OMS, iar trei din patru diete aduc un aport insuficient de fibre in organism. Expertii ANSES considera riscurile deloc neglijabile, deoarece acestea fac apel la obiceiuri alimentare dezechilibrate si putin diversificate.

Riscurile asociate dietelor alimentare sunt de ordin somatic, pierderi musculare si osoase, inflamatie hepatica, insuficienta renala,  mai ales cand vine vorba de regimul proteic. De asemeni se produc si modificari profunde ale metabolismului energetic. Acestea determina organismul sa-si reduca consumul de energie si produce grasime. Perturbarile pot fi si de ordin psihologic. Astfel, depresia si pierderea increderii in sine reprezinta consecinte frecvente esecurilor repetate  ale dietelor de slabit. Din acest motiv, se insista asupra unui abordari personalizate de catre un specialist,   corelata cu activitate fizica regulata.

 

 

"
Scrie pe 2011-05-19 de Le Figaro Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul