Durerea se poate citi in ochi

Dimensiunea pupilei si reducerea acesteia dupa stimularea luminoasa ar putea fi indicatori pentru intensitatea suferintei resimtite de catre un pacient. Jean Guglielminotti, medic anestezist, a ales sa studieze diametrul pupilei si amploarea reducerii dupa stimularea luminoasa in cazuri extreme cum ar fi nasterea. Astfel, cercetatorii au vrut sa stabileasca legaturi intre cei doi parametri durerea contractiilor uterine in timpul nasterii si alinarea durerii prin analgezie peridurala. Impreuna cu echipa sa, coordonatorul studiului, a filmat pupilele a 24 de femei in patru situatii diferite, inainte si dupa peridurala, cu sau fara contractii uterine.

Rezultatele confirma ca studiile preliminare realizate in anii 90 conform carora diametrul pupilei creste  odata cu durerea. Cercetatorii au stabilit ca pupila se contracta mai mult dupa o stimulare luminoasa atunci cand suferinta este puternica. In schimb, aceste mici variatii sunt foarte dificil de sesizat cu ochiul liber. Camere video de inalta precizie si ultra-rapide sunt indispensabile. O alta dificultate a fost imposibilitatea de a determina un prag generic ce poate spune cu precizie daca o persoana sufera sau nu.

Aceste date publicate recent in Anesthesia & Analgesia, ar putea  permite  evaluarea intr-un mod mult mai obiectiv eficacitatea tratamentului analgezic. La ora actuala, singurul mod de a evalua durerea unui pacient este clasarea pe o scala de la 1 la 10 a durerii de catre acesta. Cercetatorii spera sa puna la punct o metodaa ce le  va permite sa evalueze intensitatea durerii la persoanele care  nu se pot exprima: copii mici, pacientii in coma sau afectati de sindromul locked-in.

"
Scrie pe 2013-04-29 de Le Figaro Durerea si medicamente... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul