Durerile neuropatice - tratament inovator de lunga durata

Durerea neuropata afecteaza 10% din populatie, mai precis sistemul nervos situat la periferia organismului si nu sistemul nervos central (cel al creierului si al maduvei spinarii). Functia nervilor este cea de semnal de alarma care transmite un mesaj dureros in timpul diverselor agresiuni (traumatisme, zona zoster, spre exemplu). In caz de anomalie a acestui proces, anumite substante sunt secretate in exces (histamina, serotonina) care irita fibrele nervoase conductive amplificand durerea in mod excesiv. Un astfel de diagnostic poate fi pus dupa ce pacientul raspunde la un chestionar amanuntit si dupa un examen clinic. Daca pacientul raspunde la 4 intrebari cu da din 10 extrem de specifice, atunci medicul poate stabili un diagnostic.

Pacientii care sufera de neuropatie periferica pot resimti, dupa caz,  furnicaturi, piscaturi, un fond dureros asemeni unei arsuri. O sensatie de apasare cu amortirea zonei afectate. Astfel de simptome au impact major asupra calitatii vietii ducand la oboseala, anxietate, tulburari de somn, si depresie. Cauzele durerii neuropate sunt multiple. Ea poate aparea in urma unei operatii, a unui accident vascular, a unui traumatism datorat unui accident, a zonei zoster, a unei hemiplegii paraplegice.

Cea mai frecventa abordare consta in prescrierea antidepresivelor si antiepilepticelor in doze moderate. Cea de-a doua abordare este non-farmacologica, asemeni metodei de neurostimulare externa cu ajutorul unui aparat purtat intre 4 pana la 6 ore pe zi.Tratamentul medicamentos are efecte secundare care variaza de la individ la individ, iar purtarea zilnica a aparatului poate deveni restriciva. Aceste metode de tratament pot duce la scaderea durerii pana la jumatate in cazul a 30% pana la 40% dintre pacienti.

O noua metoda de tratament se prescrie in cazul esecului terapiilor clasice, si are la baza capsaicina, o substanta extrasa din ardeiul rosu. Durerea fiind transmisa prin neurotransmitatori, aplicarea unui plasture imbibat in capsaicina elibereza fibrele nervoase inflamate de secretia excesiva de histamina si serotonina. In consecinta suferinta pacientilor poate fi redusa semnificativ. Pentru aplicarea acestui plasture cu capsaicina, medicul poarta manusi special si identifica zona dureroasa pe care aplica un anestezic local. Dupa o ora aplica plasturele. Aceasta procedura necesita spitalizare de o zi si poate fi repetata la un interval de 90 de zile.

Eficacitatea acestui plasture a fost evaluata de 5 studii care au indicat o scadere neta a durerii timp de mai multe luni, scadere variabila in functie de pacienti. In cele mai bune cazuri, aceasta diminuare a fost de 40 de procente. Avantajele acestei metode sunt absenta efectelor secundare, lipsa unei constrangeri zilnice de a purta un dispozitiv, sau a unui tratament medicamentos zilnic, eficienta asupra unor dureri rebele, confortul moral al pacientului care este tratat doar pe zona dureroasa.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-12-19 de Paris Match Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul