Efectele benefice ale meditatiei asupra creierului

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la universitatea Yale a aratat ca cei care practica in mod regulat exercitii de meditatie sunt capabili sa mentina inactive regiuni ale creierului responsabile de anxietate, schizofrenie, si alte tulburari psihice. Prin tehnci de imagistica s-a observat ca la cei cu experienta in meditatie, creierele prezinta un nivel mai scazut al activitatii intr-o regiune legata de gandirea centrata pe sine. Cercetatorii sugereaza este vorba de monitorizarea si suprimarea gandurilor legate de sine,  si dezvoltarea unui nou mod de gandire centrata pe prezent.

Meditatia ne poate ajuta cand avem de-a face cu probleme de sanatate, cand vrem sa renuntam la fumat, chiar in si prevenirea psoriazisului. Pentru acest studiu, cercetatorii au vrut sa analizeze mecanismele neurologice care sunt implicate cu ajutorul imagisticii functionale de  rezonanta magnetica, observand activitatea creierului atat la cei care practica meditatia la nivel avansat, dar si la incepatori.

S-a constatat ca practicantii experimentati, indiferent de tipul de meditatie par a fi capabili sa  dezactiveze modalitate de gandire centrata pe sine care se asociaza cu pierderea puterii de concetrare, sindromul ADHD, si anxietatea. Aceeasi zona a creierului   este asociata cu acumularea de beta-amiloid din maladia Alzheiemer. Tehnicile de imagistica  au arat ca in cazul  parcticantilor experimentati  activitatea creierului era aceeasi in timpul meditatiei si cand  doar se odihneau, sau cand nu li se spunea sa faca ceva anume. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei cu experienta in meditatei  au dezvoltat un  nou mod de gandire prestabilita, centrata  mai mult  pe prezent decat pe sine.

Meditatia reprezinta partea centrala a practicilor filozofice si contemplative  de mii de ani, ajutandu-l pe practicant sa  fie atent la momentul prezent. Mai mult, studiile au aratat ca este asociat cu un nivel crescut de fericire. In schimb, multe afectiuni mentale  au in comun preocuparea pentru sine.

"
Scrie pe 2011-11-24 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul