Efectele bisfenolului asupra bebelusilor de sex femininn

Concluziile unui studiu publicat recent pe site-ul revistei Pediatrics sugereaza  ca bebelusii de sex feminin ar putea fi mai sensibili in utero la efectele bisfenolului A, care imita actiunea hormonilor naturali, estrogenii. Chiar daca aceste rezultate nu sunt suficiente pentru a stabili in mod sigur legatura cauza- efect entre expunerea la BPA in timpul sarcinii si probleme observate in timpul copilariei sau adolescentei, acestea se alatura la un alt grup de studii asupra efectelor acestui perturbator endocrin prezent in diferite produse din plastic (sticle, ambalaj alimentar).

Joe Braun (Harvard School of Public Health, Statele Unite) inpreuna cu alti cercetatori de la Spitalul de Copii din Cincinnati, si  cei de la Universitatea Simon Fraser din Canada, au monitorizat un grup de 244 de  femei din Cincinnati carora li s-a masurat concentratia de BPA din urina,  pe perioada sarcinii si la nasterea copilului. Prezenta BPA-ului  a fost de asemeni masurata la copii nascuti de mamele pariticipante la studiu de la 1 la 3 ani. Acestea, aproximativ toate aveau BPA in urina au completat un chestionar standardizat privind comportamenntul copiilor la varsta de 3 ani. Dupa analiza, odata indepartati factorii sociali, datele indicau faptul ca problemele de comportament erau mai semnificative in cazul fetitelor care au fost supuse in utero celor mai mari expuneri la bisfenol A. Problemele sunt hiperactivitatea, agresivitatea, si dificultatea de a-si stapani emotiile. Aceste efecte nu sunt vizibile si in cazul baietilor, subliniaza cercetatorii.

Legatura dintre perturbatorii endocrini si dezvoltatea neurologica sunt inca  explorate si este dificil de concluzionat doar pe baza unor grupuri de 200-300 de copii. Totusi studiile ce arata ca expunerea in utero este decisiva iar aceste studii se acumuleaza, atat pentru animale cat si pentru oameni. Expunerea fetala la BPA ar putea avea efecte asupra metabolismului (cresterea riscului de obezitate si de diabet), asupra  debutului pubertatii sau asupra reproducerii.

Cercetatorii spanioli au observat ca BPA are un efect toxic reducand supravietuirea ovocitelor (acestea cunosc o prima perioada de dezvoltare in timpul perioadei fetale, cea de-a doua avand loc abia dupa pubertate) ceea ce ar putea pune probleme privind efectele pe termen lung asupra fertilitatii femeilor.

Cercetatorii care se ocupa de astfel de studii sfatuiesc femeile insarcinate sa reduca expunerea la bisfenol A,  evitand sa consume alimente din cutii de conserve sau bauturi imbuteliate in sticle de plastic ce contin BPA.

In Franta, interdictia acestui perturbator endocrin in elementele pentru ambalarea alimentelor a fost adoptata de Adunarea Nationala. Propunerea de lege este in curs de examinare la Senat.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-10-28 de Sciences et Avenir Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul