Efectul nocebo al medicamentelor - efectul invers al placebo

Cunoasterea efectelor negative pe care le-ar putea avea un medicament creste considerabil probabilitatea dezvoltarii simptomelor respective. Este de fapt efectul invers pe care-l are placebo, denumit de catre specialisti “nocebo”.

Efectul placebo este oarte bine cunoscut, acel proces prin care pacientii care sunt convinsi ca iau un medicament adevarat, resimt efectele pozitive ale acestora, chiar daca ceea ce au luat nu este activ din punct de vedere chimic. Acelasi fenomen se poate produce si daca ne gandim la efectele negative ale medicamentului. Efectul nocebo este valabil de asemenea si pentru anumite boli. Spre exemplu, aceasta spirala asentimentelor negative ar putea creste riscul de infarct sau de hipertensiune. Psihologii americani au demonstrat ca probabilitatea de deces in urma unei crize cardiace este de trei ori mai mare in cazul femeilor care se gandesc ca sunt mai predispuse riscului de a suferi un infarct

Consecintele pot fi mai mult sau mai putin grave iar exemplu cel mai pertinent dateaza din anii 70 cand medicii din Statele Unite au diagnosticat un pacient cu cancer in faza terminala. Pacientul a decedat acasa la cateva saptamani dupa diagostic, dar in timpul autopsiei medicii au constatat ca tumora pacientul nu formase metastaze. Decesul pacientului era determinat de faptul ca acesta era convins ca va muri de cancer si nu de maladia in sine?

Forta mentalului asupra starii de sanatate a pacientilor ar trebui mai mult luata in considerare de catre medici, deoarece gandurile negative pot fi autodestructive si pot creste riscul de boli cardiovasculare. In schimb, optimismul ne permite sa ne simtim mai bine, dupa cum arata un studiu aparut in Psychological Science. Cercetatorii de la Harvard School of Public Health din Regatul Unit sugereaza ca persoanele cu o atitudine pozitiva sunt mai putin expuse riscului de boli cardiovasculare.

"
Scrie pe 2013-01-30 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul