Cat de eficiente sunt antibioticele in tratarea tusei?

Antibioticele sunt ineficiente in tratarea pacientilor cu tuse persistenta cauzate de infectii respiratorii usoare, dupa cum arata un studiu publicat in revista Lancet. Aproximativ 2000 de pacienti din 12 tari europene au completat un “jurnal” privind afectiunile de care sufereau. In urma studiului s-a constatat ca severitatea si durata simptomelor la pacientii care au fost tratati cu antibiotice erau aceleasi ca si la pacientii care primisera un placebo.

Totusi, daca specialistii suspecteaza  pacientul de pneumonie, antibioticele trebuie administrate in functie de severitatea bolii. Paul Little (Universitatea  Southampton) cel care a coordonat studiul a declarat: utilizarea antibioticului amoxicilina pentru tratarea infectiilor la pacientii care nu sunt suspectati de pneumoniear putea fi un tratament ineficace sau chiar daunator. Utilizarea in exces a antibioticelor prescrise in tratamentele de prima linie, mai ales cand sunt ineficiente pot duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice si la efecte secundare precum diaree sau stari de voma.

Studiile anterioare cu privire la eficienta tratamentelor in tratarea infectiilor pulmonara, unde simptomele includ slabiciune, febra mare, respiratie dificila, tuse si oboseala au dus la rezultate contradictorii in special la persoanele in varsta unde infectiile respiratorii pot duce la complicatii.

Acest studiu a impartit aleatoriu  pacientii in doua grupuri, unul a primit antibiotice si celalalt a primit un placebo, un tratament sub forma unei pastile din zahar, de trei ori pe zi, timp de sapte zile. S-a observat putine diferente in ceea ce priveste gravitatea si durata simptomelor raportate. Acest lucru a fost valabil si pentru pacientii mai in varsta, cei cu varste de 60 de ani si peste (acestia reprezentand o treime din participantii la studiu). Cei care au luat antibiotice au raportat pentru mai multe efecte secundare, rash,  diaree decat cei care au primit un placebo.

La acest studiu au participat 2061 de pacienti care sufereau de  tuse persistenta care a durat peste 28 de zile si care erau suspectati de infectie respiratorie precum bronsita. Cei care erau suspectati de pneumonie  au fost exclusi din acest studiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2012-12-19 de BBC Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul