EMA a aprobat un nou medicament pentru inima

Compania anglo-suedeza AstraZeneca a obtinut unda verde din partea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) pentru noul sau produs destinat pacientilor cardiaci: Brilinta (ticagrelor), indicat in prevenirea cheagurilor periculoase de sange la pacientii cu sindroame coronariene acute.

Medicamentul a primit autorizarea europeana la finele saptamanii trecute, atingand astfel pozitia de top in portofoliul societatii farmaceutice, si va fi comercializat in Europa sub denumirea de Brilique.

Noul produs AstraZeneca se afla, in acelasi timp, si sub revizuirea Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA), care trebuia sa decida la mijlocul acestei luni daca il va introduce sau nu pe piata. Agentia americana a emis insa un comunicat prin care anunta ca are nevoie de mai mult timp pentru a evalua medicamentul si ca va lua o decizie finala pana pe data de 16 decembrie.

Mai bun decat Plavix


Brilique joaca un rol important in strategia economica a companiei, in conditiile in care analistii estimeaza vanzari de 1,95 miliarde de dolari pana in 2014. AstraZeneca se bazeaza pe aceste venituri pentru a compensa pentru expirarea patentelor celor mai bine vandute produse din portofoliul sau.

Noul produs intra in competitie cu Plavix, al doilea cel mai bine vandut medicament din lume, fabricat de Sanofi-Aventis si Bristol-Myers Squibb. In 2009, Plavix a generat venituri de peste 9,5 miliarde de dolari. Patentul acestuia a expirat insa in unele state europene, iar in 2012 va pierde si protectia americana.

De precizat ca, intr-un studiu clinic important prezentat anul trecut, Brilique s-a dovedit superior lui Plavix. Ambele medicamente actioneaza prin oprirea lipirii trombocitelor si formarii cheagurilor de sange, care pot cauza atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Primul antagonist oral reversibil

Brilique este un tratament antiplachetar oral, destinat in prevenirea evenimentelor aterotrombotice la pacientii adulti cu sindroame coronariene acute (SCA). Ingredientul activ din compozitia medicamentului, ticagrelor, este un antagonist al receptorilor P2Y12 cu actiune directa, ce face parte dintr-o clasa de substante chimice numite ciclo-pentil-triazolo-pirimidine (CPTP), fiind primul antagonist oral reversibil al receptorilor ADP. Aceasta substanta se afla in curs de revizuire in vederea reglementarii in 12 state din intreaga lume.

„In ciuda progreselor facute in tratamentul sindroamelor coronariene acute, ratele de deces printre acesti pacienti raman in continuare ridicate”, arata Anders Ekblom, vicepresedintele executiv al departamentului de Dezvoltare Globala din cadrul AstraZeneca. „Brilique reprezinta astfel o optiune terapeutica importanta pentru medicii cu pacienti bolnavi de SCA”, precizeaza acesta.

La baza autorizarii noului medicament au stat rezultatele obtinute prin programul de testare PLATO, un studiu de amploare, desfasurat pe 18.624 de voluntari in 43 de tari si conceput sa evalueze comparativ cele doua substante active din componenta Brilique si Plavix, respectiv ticagrelor si clopidogrel.

Testele au reflectat practicile terapeutice curente in cazul pacientilor cu SCA, aratand ca un an de tratament cu ticagrelor, in loc de clopidogrel, este mai eficient in prevenirea deceselor cardiovasculare, infarcturilor miocardice sau accidentelor vasculare cerebrale.


Surse: PharmaNews.eu, Finanz Nachrichten
"
Scrie pe 2010-09-28 Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul