Energizantele asociate cu modificari ale ritmului cardiac

Energizantele cresc tensiunea arteriala si expun inima la mici circuite electrice, sugereaza un studiu recent. Nu este clar cat din acest efect asupra tensiunii arteriale este legat de cafeina care se gaseste si in cafea si daca efectul creste semnificativ riscul de boli cardiace.

Cercetatorii cred ca unele persoane pot fi mai vulnerabile la efectele pe care le pot avea energinzantele. Astfel de bauturi contin si alte substante cum ar fi zaharul. Reprezentantii industriei producatoare sustin ca energizantele contin mai putina cofeina decat cafeaua dar consumatorii in general beau mai mult de o doza de energizant.

Intr-un nou raport, cercetatorii au analizat sapte studii. 93 de participanti au consumat energizante dupa care li s-a masurat intervalul QT, iar altor 132 de participanti li s-a masurat tensiunea arteriala. In cele mai multe studii, participantii aveau varste cuprinse intre 18 si 45 de ani si consumau una pana la trei doze de Red Bull.

Intervalul QT reprezinta o masuratoare a electrocardiogramei (EKG). Intervalul QT mai lung creste riscul ca un circuit scurt sa se dezvolte la nivelul inimii si s-a puna in pericol viata pacientului. Analiza datelor studiilor a aratat ca aceste intervalele QT deveneau mai lungi dupa ce participantii consumau bauturi energizante.

Tensiunea arteriala sistolica (valoarea cea mai mare citita) crestea cu 3,5 puncte dupa ce participantii consumau energizantele, ceea ce-i nu-i surprinde pe cercetatori avand in vedere nivelul de cafeina continut.

"
Scrie pe 2013-03-22 de MSN Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul