Erbicidul Roundup ar putea  fi responsabil de intoleranta la gluten

Erbicidul Roundup ar putea fi responsabil de intoleranta la gluten

Potrivit unui studiu recent, erbicidul Roundup ar putea fi la originea epidemiei de intoleranta la gluten care afecteaza una din 20 de persoane la nivel mondial. Numita si boala celiaca, aceasta afectiunea duce la o inflamare a mucoasei intestinului, provocand distrugerea peretelui intestinal. Printre simptome sunt crampele abdominale, pierderea in greutate, insuficienta renala si tiroidiana sau anemie. 5% din populatia mondiala sufera de boala celiaca. Cu exceptia regimului alimentar fara gluten, dar care implica anumite riscuri, nu exista niciun tratament.

O echipa de cercetatori americani de la Massachussetts Institute of Technology au decis sa investigheze cauza bolii care s-a dezvoltat in mod special in ultimii ani. Aparut in revista Interdisciplinary Toxicology, rezultatele studiului reprezinta un motiv de ingrijorare pentru celebrele companii americane precum Mosanto. Substanta activa acestui erbicid comercializat inca din 1975, glifosatul, pare sa fie cel mai important factor al acestei epidemii. Pentru a ajunge la astfel de concluzii, cercetatorii au expus pestii de apa dulce la acest erbicid si au constatat ca pestii dezvoltau simptome similare cu cele din boala celiaca.

Totusi, fisa toxicologica a glifosatului precizeaza toxicitatea substantei pentru animalele acvatice si efectele la nivelul tractului gastro-intestinal. Pentru a fi confirmate, trebuie realizate teste si pe alte animale. Acest studiu a permis identificarea omniprezentei produsului Roundup in organismul uman si sa confirme inca o data periculozitatea acestui produs. Erbicidul produs de Mosanto este clasificat drept un produs periculos pentru mediu in Europa, ceea ce nu pare sa impiedice utilizarea sa masiva in agricultura.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-05-09 de Le Point Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul