Este cafeina nociva pentru dezvoltarea cerebrala a copiilor?

Este cafeina nociva pentru dezvoltarea cerebrala a copiilor?

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii elvetieni, cafeaua si bauturile energizante ce contin cafeina ar putea afecta dezvoltarea cerebrala a copiilor si adolescentilor. Astazi, un numar foarte mare de copii si adolescenti consuma cafeina. In ultimii 30 de ani, acest consum a crescut cu peste 70%, ca urmare a popularitatii bauturilor energizante. Cercetatorii elvetieni au realizat un experiment si au administrat timp de cinci zile echivalentul a trei cesti de cafea pe zi la sobolani, in perioada ce corespunde adolescentei la om (varsta de o luna).

Rezultatele au aratat ca substanta determina o reducere a somnului profund si o intarziere a dezvoltarii cerebrale. Este un efect negativ nu doar pe termen scurt deoarece somnul profund a fost afectat si la o saptamana dupa administrarea cafeinei. Actiunea cafeinei este si mai ingrijoratoare deoarece pubertatea este o perioada decisiva, in care durata si intensitatea somnului profund dar si conexiunile neuronale cresc, apoi incep sa scada in perioada adulta.

Dr Huber, coordonatorul studiului sustine ca "aceasta optimizare se produce probabil in timpul somnului profund”. La sobolani, administrarea cafeinei la acest moment se traduce prin incetinirea procesului de maturare cerebrala si prin tulburari de comportant. S-a observat ca sobolanii dezvoltau un comportament timid si prudent, cand ar fi trebuit sa devina curiosi. Desi cercetatorii admit ca la rozatoare creierul difera de cel al omului, sunt de parere ca exist anumite paralele in dezvoltarea cerebrala, motiv pentru care sunt necesare si alte acercetari.

 

 

"

Scrie pe 2013-09-27 de Maxi Sciences Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul